ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Θέμα ωρών το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα

Ρήξη Κοτζιά - ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμμετέχει στις εκλογές η κίνηση «Πράττω» - Κεντρική Εικόνα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του  Νίκου Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου που διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα. Ο Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα και περισσότερα επί του θέματος θα ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Νωρίτερα, ΜΜΕ των Σκοπίων, μετέδωσαν πως ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα επικοινωνήσει σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το «πολυπόθητο» τηλεφώνημα δεν έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Ζάεφ, ο οποίος επιθυμεί να προχωρήσει σε λύση για την οποία άλλωστε δεσμεύτηκε με στόχο την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και του «σκληρότερου» ΥΠΕΞ, Νικόλα Ντιμιτρόφ ο οποίος φέρεται να εγείρει εκ των υστέρων ζητήματα στην συμφωνία που έκλεισε προ δύο εβδομάδων με τον Νίκο Κοτζιά υπό τον Νίμιτς.

Έτσι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ζάεφ, Μίλε Μποσνιακόφσκι με αφορμή δημοσιεύματα δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένοι και ασχολούνται με την ίδια, ενιαία γραμμή, για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας» , ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Δημοκρατίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Επίσης, στην πόλη Στρώμνιτσα βρέθηκαν οι Ζόραν και Ντιμιτρόφ. Συνοδεύονταν από τις συζύγους τους και φρόντισαν να αναρτήσουν στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες που αποτύπωναν την ανέφελη συνεργασία τους: εικονίζονται με τις συζύγους τους να χαλαρώνουν και να καβαλάνε «μπάγκις» στην εξοχή. Πάνω από τις φωτογραφίες αναφέρει «Στην ίδια γραμμή».

Στην Αθήνα κατανοούν μεν την πολιτική δυσκολία Ζάεφ να πει το «ναι», εν τούτοις τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται μια καχυποψία για τους χειρισμούς της άλλης πλευράς, ότι δηλαδή στόχος είναι να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για να εξαναγκαστεί και η ελληνική πλευρά σε υποχωρήσεις. Κατά κανόνα η καχυποψία εστιάζεται στο πρόσωπο και την τακτική του Ντιμιτρόφ. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα εξακολουθεί να διαμηνύει ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της άλλης πλευράς και πως ό,τι συμφωνήθηκε δεν αλλάζει.

Παρά τις φωτογραφίες και τις κοινές εξαγγελίες, τα εσωτερικά ζητήματα των Σκοπίων είναι αυτά που συνεχίζουν να εμποδίζουν την υπογραφή της συμφωνίας. Εντωμεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες, ότι εν μέσω καθυστερήσεων, ο Μάθιου Νίμιτς μίλησε για «North Macedonia», αγγλική μετάφραση του «Severna Macedonija» που παραμένει και το επικρατέστερο όνομα. Ουσιαστικά δηλαδή το όνομα του κράτους δεν θα είναι αμετάφραστο.

Όπως και να έχει, τα χρονικά περιθώρια της γείτονος είναι πλέον ασφυκτικά: Απομένουν τρεις εβδομάδες έως την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου, ενώ ακολουθεί η σύνοδος του NATO στις 11 και 12 Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την ψυχραιμία της, παρουσιάζοντας μία χαλαρή-αισιόδοξη εικόνα. Η αναμονή, όμως, έχει προκαλέσει ανησυχία για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς βλέπουν τον χρόνο να κυλάει.