ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Αμφίβολη η «καθαρή έξοδος» αν δεν ρυθμιστεί το χρέος

Φίλης: Οι αποφάσεις του ΣτΕ γυρίζουν την εκπαίδευση στη δεκαετία του '50 - Κεντρική Εικόνα

Την ανάγκη η συμφωνία για το Σκοπιανό όταν έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί «με το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ακόμα και με 200 βουλευτές» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Εάν οι βουλευτές ψηφίσουν με τη συνείδησή τους η πλειοψηφία θα είναι πολύ μεγάλη. Αν μπουν κομματικές γραμμές τότε θα είναι άλλο το αποτέλεσμα. Το Σύνταγμα δεν επιβάλει 180. Η καλή πολιτική σκοπιμότητα επιβάλει να επιδιώξουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Βουλή. Να περάσει και με 200» ειπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ η ανάγκη επίλυσης του Σκοπιανού «ξεκίνησε με αρνητικό συσχετισμό στην κοινωνία από τ0υς φόβους -μερικοί εκ των οποίων είναι πραγματικοί- η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κλείσει το Μακεδονικό με επωφελείς εθνικά όρους».

«Πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση»

Ο πρώην υπουργός τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει «όταν κρίνει ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός». «Δεν γνωρίζω ποιο είναι το timing, τι έχει συμφωνηθεί και τι απομένει. Έχω εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση κάνει τις κατάλληλες κινήσεις. Η συμφωνία είναι κάτι που αφορά εν συνόλω την κυβέρνηση και πρωτα από όλα τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κοτζιάς έφερε σε πέρας τη δουλειά που του ανέθεσαν» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «έχω πολιτική βούληση να υπάρξει συμφωνία γιατί η χώρα μας με ένα σκηνικό αστάθειας στην περιοχή, πρέπει να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας, ότι λύνει χρονίζοντα ζητήματα».

Αμφίβολη η έξοδος αν δεν ρυθμιστεί ο βρόχος του χρέους

Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι υπάρχει «αλλαγή σκηνικού» για το χρέος, το οποίο χαρακτήρισε «βρόχο». «Αν δεν ρυθμιστεί (σ.σ το θέμα του χρέους) όλη η έξοδος τελεί υπό το καθεστώς μια μεγάλης αμφιβολίας διότι βγαίνουμε μεν αλλά πώς θα έρθουν επενδύσεις, βγαίνουμε αλλά με πλεονάσματα έως και 5,2% στο τέλος» είπε ο πρώην υπουργός.

«Δεν είναι εύκολο να πετύχεις το μείζονα στόχο που είναι διπλός: αφενός η σύγκλιση της οικονομίας με τις μείζονες ευρωπαϊκές οικονομίες και ο δεύτερος η σύγκλιση η εσωτερική, να ξεπεράσουμε τις ανισότητες που προϋπήρχαν» συμπλήρωσε.

Κληθείς να τοποθετηθεί για την επιλογή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι «δεν πιαστήκαμε τότε κορόιδα, ούτε και θα συμβεί αυτό τώρα, είναι πολιτικές επιλογές». Έθεσε ως στόχο πάντως «να θέσουμε το ζήτημα να μην περικοπούν συντάξεις και αφορολόγητο».

Κάπως διαφορετικό ότι δεν είχαμε σύγκληση της ΚΟ για το πολυνομοσχέδιο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας με αφορμή το γεγονός ότι δεν υπήρξε σύγκλησή της για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα αν και επιχείρησε να δείξει ότι «όλα αυτά δεν συνιστούν μια εσωτερική κρίση». 

«Είμαστε δημοκρατικό κόμμα, πάντα κάναμε ΚΟ πριν την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων. Από ό,τι άκουσα κι εγώ δεν θα γίνει ΚΟ, είναι κάπως διαφορετικό σε σχέση με ό,τι κάναμε έως τώρα. Το κόμμα είναι δημοκρατικό αλλά είναι συνταγματικό δικαίωμα να ζητήσουμε μια ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά.