ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανός ΥΠΟΙΚ: Μου ζήτησαν να συμμετάσχω στη διαφθορά ή να παραιτηθώ

Ουκρανός ΥΠΟΙΚ: Μου ζήτησαν να συμμετάσχω στη διαφθορά ή να παραιτηθώ - Κεντρική Εικόνα

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Αλεξάντρ Ντανιλιούκ δήλωσε σήμερα ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα σχήμα ‘πολιτικής διαφθοράς’ της ουκρανικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Γκρόϊσμαν να ζητήσει την παραίτηση του.

«Κατά τη διάρκεια του έτους μου ασκούν κολοσσιαίες πιέσεις. Μου ζητούν να υποστηρίξω το πρόγραμμα «επιχορηγήσεων για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών». Σε μετάφραση στην ανθρώπινη γλώσσα, αυτό σημαίνει να δώσουμε χρήματα σε βουλευτές της πλειοψηφίας για να κάνουν έργα. Αυτό λέγεται πολιτική διαφθορά, και ο λαός το λέει ‘μίζα’ (σ.σ. ‘φαγόπυρο’ στην ουκρανική αργκό)» έγραψε ο Ντανιλιούκ στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Ντανιλιούκ χαρακτήρισε την πρόταση που του έκανε ο Ουκρανός πρωθυπουργός «αποθέωση», όταν του είπε «ή φεύγεις, ή, συμμετέχεις». Ο Ντανιλιούκ άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και ζήτησε να του δοθεί ο λόγος στην βουλή πριν υποβάλλει την παραίτηση του.

Σήμερα το πρωί ο Ουκρανός πρωθυπουργός υπέγραψε την σχετική εντολή για την απομάκρυνση του Ντανιλιούκ από την θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κατά την άποψη του έκανε κατάχρηση εξουσίας, όταν απευθύνθηκε σε ξένους εταίρους ζητώντας του την συνδρομή τους για την επίλυση διοικητικών ζητημάτων. Το σχετικό έγγραφο έχει ήδη επικυρωθεί από την ουκρανική βουλή.

Νωρίτερα ο Ντανιλιούκ είχε αποστείλει επιστολή στους πρεσβευτές των χωρών της G7 στην Ουκρανία μέσω της οποίας τους εξηγούσε του λόγους των προσφατων διαφωνιών του με τον πρωθυπουργό Γκρόϊσμαν. Σύμφωνα με τον Ντανιλιούκ ο Ουκρανός πρωθυπουργός προσπάθησε να τοποθετήσει στην θέση του υφυπουργού Οικονομικών , άτομο φίλα προσκείμενο προς τον πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή που ο Ντανιλιούκ είχε προτείνει άλλον υποψήφιο για την θέση αυτή.

Ο Αλεξάντρ Ντανιλιούκ βρίσκεται στην θέση του υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας από τις 14 Απριλίου του 2016.