ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Petrobras

Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Petrobras - Κεντρική Εικόνα

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο 65χρονος πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, Πέδρο Παρέντε, την Παρασκευή, μετά τη μαζική απεργία των οδηγών φορτηγών που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη χώρα.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών και των εργαζόμενων στον πετρελαϊκό τομέα πραγματοποιήθηκαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που δεν αναφέρθηκε στους συγκεκριμένους λόγους παραίτησης του Παρέντε, διόρισε τον Ιβάν Μοντέιρο μεταβατικό πρόεδρο.

Από τις κινητοποιήσεις προκλήθηκαν πολλά προβλήματα με αποκλεισμούς κεντρικών αυτοκινητόδρομων, ελλείψεις στον ανεφοδιασμό καυσίμων και φρέσκων προϊόντων, με τα αεροδρόμια να λειτουργούν με δυσκολία προβλήματα και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Ήδη αποδυναμωμένη, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ αναγκάστηκε να υποκύψει στα αιτήματα των οδηγών φορτηγών, διασφαλίζοντάς τους χαμηλότερες τιμές καυσίμων για 60 ημέρες, επιφέροντας με αυτό τον τρόπο πλήγμα στην αυτονομία που είχε δοθεί στην Petrobras το 2016 να κανονίζει μόνη την τιμολογιακή πολιτική της.

Πολλοί απεργοί κατηγορούσαν τον ίδιο τον Παρέντε για την αύξηση των τιμών, αφού έπειτα από δική του πρωτοβουλία η Petrobras σταμάτησε τις επιχορηγήσεις που δίνονταν στους Βραζιλιάνους για την αγορά καυσίμων. Εξάλλου πριν δύο χρόνια είχε αποφασίσει να συνδέσει την τιμή των καυσίμων στη Βραζιλία με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, γεγονός που είχε οδηγήσει σχεδόν στον διπλασιασμό τους.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Βραζιλιάνων, οι οποίοι, παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν από την εννιαήμερη απεργία, στην πλειονότητά τους τη στήριζαν. Ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι για την κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, των πιο αβέβαιων στην πρόσφατη ιστορία της Βραζιλίας.

Μετά την απεργία των οδηγών φορτηγών, οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα ήταν αυτοί που πήραν τη σκυτάλη ξεκινώντας κινητοποιήσεις στις αρχές της εβδομάδας και ζητώντας τη μείωση των τιμών των καυσίμων και την παραίτηση του Παρέντε.