ΕΥ ΖΗΝ

Αυτοσχέδιοι μουσικοί διάλογοι στις ταράτσες των Εξαρχείων!

Αυτοσχέδιοι μουσικοί διάλογοι στις ταράτσες των Εξαρχείων! - Κεντρική Εικόνα

Αύριο την Παρασκευή 1η Ιουνίου, ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό πείραμα πρόκειται να συμβεί σε ταράτσες της περιοχής των Εξαρχείων στην Αθήνα. Η ομάδα «Τα Πουλιά» καλεί τον κόσμο που ζει στην δυγκεκριμένη γειτονιά ν’ ανέβει στη ταράτσα του, ο καθένας μόνος του, μαζί με άλλους ενοίκους από την πολυκατοικία τους ή με τους φίλους του, να οικειοποιηθεί τον χώρο της ταράτσας, να ελευθερώσει την φαντασία του και να μετατρέψει την ταράτσα του σε ταράτσα «τόπο», προσωρινά ή και μόνιμα!

Σε 60 περίπου ταράτσες που έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό από τους κατοίκους θα βρίσκονται μουσικοί, οι οποίοι ακούγοντας ο ένας τον άλλο, καλούνται να δημιουργήσουν έναν μουσικό διάλογο μεταξύ τους και όλοι μαζί συνολικά ένα ηχοτοπίο.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη εκδήλωση/γιορτή μαζί με τους κατοίκους της γειτονιάς, για όσους την αγαπούν και για όσους επιθυμούν να στηρίξουν το εγχείρημα που θα πραγματωθεί την ώρα της δύσης του ηλίου και της ανατολής του φεγγαριού. Συνίσταται από ένα στάδιο προετοιμασίας και τρία στάδια την ημέρα της εκδήλωσης.

Για το στάδιο της προετοιμασίας, ζητάμε από τους ενοίκους της κάθε πολυκατοικία να φιλοξενήσουν από μία/έναν μουσικό στην ταράτσα τους. Ταυτόχρονα, προσκαλούμε τους ενοίκους ν’ ανεβούν στη ταράτσα την ώρα της μουσικής εκδήλωσης για να βιώσουν αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία και αν επιθυμούν, να συμμετέχουν ενεργά δημιουργώντας την δικιά τους δράση.

Για τα τρία στάδια την ημέρα της εκδήλωσης είναι σημαντικός ο συγχρονισμός, δηλαδή, ν’ανεβούμε όλοι την ίδια ώρα. Η έναρξη της εκδήλωσης θα σηματοδοτηθεί από ένα 5’ λεπτο ηχητικό απόσπασμα από συνεντεύξεις που λάβαν χώρα με κατοίκους της γειτονιά, που θα ακουστεί από διαφορετικά σημεία της γειτονιάς. Στο κλείσιμο της μουσικής εκδήλωσης δεκάδες ιπτάμενα φαναράκια θα φωτίσουν τον ουρανό από κάθε συμμετέχουσα πολυκατοικία δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Μετά το τέλος της μουσικής προσκαλούμε τον κόσμο να συναντηθούμε όλοι μαζί στη ταράτσα του Σινεμά ΒΟΞ για να μοιραστούμε την εμπειρία μας, για να συζητήσουμε για τη γειτονιά και να κλείσουμε εορταστικά την όλη μέρα.

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και δεν μένουν στη γειτονιά,  θα υπάρχει σημείο θέασης στο λόφο του Στρέφη, από το οποίο θα μπορούν να ακούσουν αλλά και να δουν τους μουσικούς με δύο τηλεσκόπια που θα βρίσκονται γι’αυτό το σκοπό.