ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βέτο από Ιβανόφ, ενώ ο Ζάεφ μιλάει για συμφωνία επί της αρχής

Σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος καλεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ - Κεντρική Εικόνα

Νέα περιπλοκή στο Σκοπιανό, μετά την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ να δεχτεί μία λύση με όρους erga omnes (η ονομασία να ισχύει και στο εσωτερικό).

Λίγες ώρες νωρίτερα χθες ο πρωθυπουργός της’χώρας Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για συμφωνία επί της αρχής προσθέτοντας ότι  «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία». Αποκάλυψε ότι η «μακεδονική» γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος «λαχταρά μια "Μακεδονία", στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».
Η τοποθέτησή του Ζαεφ προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία». Στην ανακοίνωση του, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».