ΕΥ ΖΗΝ

Πόσα χρήματα πρέπει να έχεις για να θεωρείσαι πλούσιος;

Πόσα χρήματα πρέπει να έχεις για να θεωρείσαι πλούσιος; - Κεντρική Εικόνα

Υπάρχουν πλούσιοι και πλούσιοι. Ποιο είναι όμως το μέτρο που ορίζει ποιος και πόσο πλούσιος είναι;

 Το 1994, ο Πίτερ Χάρινγκτον, παγκόσμιος επικεφαλής της Citi Private Bank δήλωνε ότι με 3 εκατ. δολάρια κάποιος θεωρούνταν «ζάμπλουτος» για τον τραπεζικό κλάδο. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, ο «πήχης των κροίσων» ανέβηκε στα 25 εκατ. δολάρια.

Κατά γενική ομολογία μια περιουσία άνω των 25 εκατ. δολαρίων «ανοίγει πόρτες» στην επαγγελματική διαχείριση από «μπουτίκ» εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού εύπορων ατόμων, αλλά και κλειστές εκδηλώσεις δικτύωσης, όπου οι μεγιστάνες έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους ομοίους τους.

Γεμάτη προκλησεις η ζωή των... κροίσων

Έχουν όμως και οι πλούσιοι τα άγχη τους. Μάχη στήθος με στήθος δίνουν οι ανά τον κόσμο ζάμπλουτοι, καθώς η διαχείριση της περιουσίας κρύβει πολλές προκλήσεις.

Μετά την κρίση των ετών 2007-2008, πολλοί εύποροι ιδιώτες έστρεψαν τον ενδιαφέρον τους στη διατήρηση της περιουσίας, αντί για τη γιγάντωσή της, προκειμένου να αποφύγουν το επενδυτικό ρίσκο. 

Μια ακόμη πρόσκληση που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακοί επιχειρηματικοί κολοσσοί –και κατά προέκταση οι πάμπλουτοι ιδιοκτήτες τους– είναι η διαδοχή. Οι διαχειριστές πλούτου διαθέτουν νέες υπηρεσίες στις ισχυρές οικογένειες, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαδοχής, φιλανθρωπικής δράσης κ.α.

Καθώς οι πελάτες τους γερνούν, με τα τρία τέταρτα, των πλουσιότερων πελατών να ξεπερνούν τα 60 χρόνια, οι διαχειριστές περιουσίας προσπαθούν να χτίσουν ισχυρούς δεσμούς με τις νέες γενιές των εκατομμυριούχων. Για να κάνουν τους διαδόχους να νιώσουν πιο άνετα, οι εταιρείες αυτές έχουν προσαρμόσει κατάλληλα τους χρόνους, ακόμη και την επίπλωσή τους. Η εταιρεία Ascent, π.χ., διαθέτει και «οικογενειακό δωμάτιο» για τις μπέιμπι σίτερ των νεαρών εκατομμυριούχων πελατών της.

Με πληροφορίες από Insider.gr