ΠΡΟΣΩΠΑ

H πολύπειρη CEO ετοιμάζει oλική επαναφορά για την γαλακτοβιομηχανία της

H πολύπειρη CEO ετοιμάζει oλική επαναφορά για την γαλακτοβιομηχανία της - Κεντρική Εικόνα

Τόσο η ίδια όσο και η εταιρεία την οποία διοικεί έχουν περάσει, τα τελευταία χρόνια, διά πυρός και σιδήρου. Αυτό όμως, δεν εμποδίζει σε τίποτα την 60χρονη σήμερα Μαίρη Χατζάκου να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

Έχοντας "καθαρίσει" με την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της, η ΜΕΒΓΑΛ, το 43,18% της οποίας ελέγχεται από τη ΔΕΛΤΑ (σ.σ. όμιλος Vivartia) και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία της βρίσκεται σε Μνημόνιο, όπως είπε χωρίς περιστροφές χθες η κα. Χατζάκου από την Αθήνα όπου βρέθηκε, έχει εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο για την ολική επαναφορά της στην αγορά, εσωτερική και διεθνή. Σε αυτό συνέβαλε αφ ενός το μετοχικό ξεκαθάρισμα στη ΜΕΒΓΑΛ και αφ ετέρου η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, που υπέγραψε πέρυσι η εταιρεία και η οποία προέβλεπε έκδοση δανείου 54,3 εκατ. ευρώ δεκαετούς διάρκειας κυμαινόμενου επιτοκίου. 

Βέβαια οι προκλήσεις δεν σταματούν ποτέ. Μια εξ αυτών είναι και το τι θα γίνει με τη ΜΕΒΓΑΛ στην περίπτωση που η Vivartia πουληθεί και αποφασίσει να πουλήσει τη συμμετοχή της στη ΜΕΒΓΑΛ. Σε ερώτηση του Capital.gr ποιες θα είναι οι κινήσεις της, η κα. Χατζάκου ανέφερε ότι διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την αγορά του συγκεκριμένου ποσοστού.

Σήμερα, κοντά ένα χρόνο μετά από τη συμφωνία με τις τράπεζες, η εκ Βορείου Ελλάδος γαλακτοβιομηχανία ολοκλήρωσε επένδυση 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ "έριξε" στην αγορά νέα προϊόντα, όπως το στραγγιστό γιαούρτι. Όπως είπε η κα. Χατζάκου, μια από τις λίγες γυναίκες manager στο ελληνικό επιχειρείν, στόχος είναι να τριπλασιάσει μέσα στα επόμενα χρόνια το μερίδιο στην κατηγορία του στραγγιστού γιαουρτιού που σήμερα είναι 2,8%. Εκτός από την ενίσχυση της παρουσίας της στο ράφι με το νέο στραγγιστό της γιαούρτι, η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία, τυποποιεί και διανέμει στην αγορά το φρέσκο γάλα "Οκτώ Γυναίκες”, έχει ενισχύσει και την γκάμα των παιδικών της γιαουρτιών, ενώ "φλερτάρει” με την κατηγορία των φυτικών "γαλακτοκομικών".

Image result for μεβγαλ

Πέρυσι ο τζίρος της ΜΕΒΓΑΛ διαμορφώθηκε στα 107,7 εκατ. ευρώ από τα 180 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από λίγα χρόνια, ενώ τα EBITDA της ανήλθαν πέρυσι στα 8,1 εκατ. ευρώ. Από τα 107,7 εκατ. ευρώ, τα 33,4 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Η ΜΕΒΓΑΛ εξάγει σε 36 χώρες ενώ με βάση στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος το μερίδιό της στο σύνολο των γαλακτοκομικών που εξάγει η Ελλάδα αγγίζει το 18,07%.

Για τη φετινή χρονιά ο στόχος είναι οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 36,7 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις να διαμορφωθούν στα 121,5 εκατ ευρώ και τα EBITDA στα 9,5 εκατ. ευρώ. Ήδη το πρώτο τετράμηνο οι πωλήσεις της "τρέχουν" με ρυθμό ανάπτυξης 11,3%. Για το εξωτερικό, στα σχέδιά της είναι η επέκταση της στο Ισραήλ με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στο γιαούρτι και η προώθηση επώνυμης φέτας, στην Ολλανδία ήρθε σε συμφωνία με έναν νέο πελάτη ενώ παράλληλα ενισχύει την παρουσία της και στην αγορά της Αγγλίας.