ΕΛΛAΔΑ

Πόσο κοστίζει μια μόνωση

Πόσο κοστίζει μια μόνωση - Κεντρική Εικόνα

Το κοστολόγιο μιας μόνωσης συνήθως εξαρτάται από τα τετραγωνικά που θα μονωθούν, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το επηρεάζουν. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες μονώσεων δίνουν τιμές για τις μονώσεις με το τετραγωνικό μέτρο αλλά η τελική τιμή δίνεται πάντα από κοντά αφού έχει δει ο τεχνικός το έργο.

1. Μόνωση ταράτσας τιμές

Πρώτα από όλα το κοστολόγιο εξαρτάται από το είδος της μόνωσης που θα εφαρμοστεί. Άλλες φορές η μόνωση ταράτσας αφορά μόνο στεγανοποίηση (10-15€/m) και άλλες φορές και θερμομόνωση και διόρθωση των κλίσεων της επιφάνειας (24€/m). Μια ακόμα παράμετρος είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αφού για παράδειγμα μια στεγανοποίηση γίνεται και οικονομικά, με επαλειφόμενα υλικά (5-13 €/m) και με επιπρόσθετο κοστολόγιο χρησιμοποιώντας ασφαλτόπανα  πολυουρεθάνη.

Τέλος κάποιες εταιρείες χρεώνουν εξτρά τις λοιπές εργασίες που προηγούνται μιας μόνωσης. Για παράδειγμα ύψωση ηλιακών θερμοσιφώνων, χτίσιμο στηθαίου όπου είναι χαμηλό, κόψιμο πόρτας που ανοίγει προς τα έξω, μετακίνηση μεγάλων γλαστρών.

2. Μόνωση τοίχου τιμές (Θερμοπρόσοψη)

Επίσης η συγκεκριμένη εργασία πέραν από την τιμή ανά τετραγωνικό που δίνεται (27-33€/m), το κοστολόγιο μπορεί να τροποποιηθεί από κάποιους παράγοντες. Πρώτα από όλα εξαρτάται από το αν απαιτείται η όχι σκαλωσιά για τις εργασίες Θερμοπρόσοψη και σε τι ύψος θα στηθεί, δηλαδή πόσους ορόφους από το έδαφος. Εργασίες σε ισόγεια ο οικία η σε τοιχοποιία που περιβάλλεται από βεράντα κατεβάζουν το κοστολόγιο παρά σε τυφλό τοίχο πένητα-οροφής πολυκατοικίας.

Επίσης σημαντικό είναι και το επίχρισμα που α εφαρμοστεί πέραν του θερμομονωτικό υλικού. Άλλη τιμή έχει να πεταχτό σοβάντισμα τύπου «μυκονιάτικο», και άλλη τιμή σοβάς σπατουλαριστός και μπογιατισμένος.

Εδώ να σημειωθεί ότι θερμομονωτικά υλικά όπως η πολυουρεθάνη, με τον καλύτερο συντελεστή θερμοαγωγημότητας, δεν απαιτεί σοβάντισμα αλλά μπορεί απλά να βαφτεί απ’ ευθείας μειώνοντας το κοστολόγιο της Θερμοπρόσοψη στο μισό από τα αλλά υλικά της αγοράς13-16€/m).

3. Μόνωση λαμαρίνας και ελλενίτ τιμές

Το κοστολόγιο σε αυτή την περίπτωση κυμαινεται αρχικά από το αν η εφαρμογή γίνει από μη κάτω (10-15€/m), η από την επάνω μεριά της λαμαρίνας. Η μόνωση με πολυουρεθάνη από την πάνω μεριά απαιτεί και επάλειψη με γαλάκτωμα για να μην καεί με την υπεριώδη ακτινοβολία (12-16€/m).

Δεύτερον η τιμή εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία είναι η λαμαρίνα. Αν η επιφάνεια είναι τρυπημένη, αν αποτελείται από πολλές λαμαρίνες κομμάτια το να πάνω στο άλλο η αν οι κορφάδες ζουν κενά που περνάει το νερό της βροχής αυξάνουν το κοστολόγιο.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι τα τετραγωνικά για αυτές τις επιφάνειες δεν αφορούν το εμβαδόν του χώρου, αλλά προσαυξάνουν και άλλο τόσο από την κλίση που έχει η στέγη όσο και την ανάπτυξη του ελλενίτ αν είναι τραπεζοειδή η με καμπύλες.

Σε γενικές γραμμές για προστασία του καταναλωτή είναι πιο σωστό η επί τόπου επίσκεψη του τεχνίτη ώστε η τιμή που θα δοθεί να αφορά το συγκεκριμένο έργο. Τέλος η οποία προσφορά πρέπει να δίνεται γραπτώς και να αναφέρονται όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να την επηρεάσουν.

Πηγή