ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα ο νέος δρόμος του μεταξιού

ΕΒΕΠ: Η νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ έχει μεγάλη σημασία για την επιχειρηματικότητα - Κεντρική Εικόνα

Τις τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές του λιμανιού του Πειραιά, από όπου περνάει ο θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού και καταλήγει στη Βενετία, ανέδειξε εκδήλωση με θέμα: «Πειραιάς και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για την Ελλάδα», που συνδιοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο «Centre International de Formation Europeenne» με την υποστήριξη του chinaandgreece.com. που πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, στο Ε.Β.Ε.Π.


Βασικό συμπέρασμα των εισηγήσεων ήταν, πως ο Πειραιάς έχει πλέον αναβαθμίσει την οικονομική και γεωπολιτική σημασία του και πως μπορεί να αποτελέσει σημείο επαφής και επιχειρηματικό σύνδεσμο, για πολλές χώρες σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Κίνα και τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ημερίδας.


Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «οι τελευταίες εξελίξεις παραχώρησης του Ο.Λ.Π. στην Σ.Ε.Π. Α.Ε., ανοίγουν νέους ορίζοντες για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η παρουσία ξένων επενδυτών στον Πειραιά, μας δίνει το πλεονέκτημα ανάπτυξης μιας υπερταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης, που θα φέρει πιο κοντά τον Πειραιά με τη Βουδαπέστη και το κέντρο της Ευρώπης, εξοικονομώντας 10 ημέρες στη μεταφορά εμπορευμάτων, σε σχέση με το χρόνο, που θα απαιτούνταν για να φθάσουν, διά θαλάσσης στα λιμάνια του Ρότερνταμ, του Αμβούργου ή του Κιέλου. Αντίστοιχα, τα τρένα θα επιστρέφουν γεμάτα με ευρωπαϊκά προϊόντα στον Πειραιά, απ' όπου και θα μεταφέρονται, διά θαλάσσης, με κοντέινερ στην Ασία. 


Για τη χώρα μας ο νέος δρόμος του μεταξιού θα είναι μια χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας μακροχρόνιας αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία μπορεί να έχει τέτοια εμβέλεια, που ίσως, αν αξιοποιηθεί σωστά, να μπορέσει να βελτιώσει την οικονομική και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας για πολλούς αιώνες. Το όφελος θα πολλαπλασιαστεί, εάν η χώρα μας χρησιμοποιήσει αντίστροφα το δρόμο του μεταξιού για να εξαγάγει τα δικά μας προϊόντα και να προσελκύσει τουρίστες, τόσο από την Κίνα, όσο και από τις χώρες, που εμπλέκονται στο δρόμο του μεταξιού».


Το επιχειρησιακό πλάνο του κινεζικού κολοσσού COSCO στη χώρα μας, καθώς επίσης και τη μεγάλη συνεισφορά της εταιρείας στην τοπική και εθνική οικονομία, ανέπτυξε ο εμπορικός διευθυντής της Σ.E.Π. Α.Ε., Τ. Βαμβακίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το βασικό στρατηγικό σχέδιο της CΟSCO προβλέπει την ένταξη της χώρας στον διεθνή χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών, δεδομένου, άλλωστε, ότι ο Πειραιάς αποτελεί ήδη το προγεφύρωμα της Κίνας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κρισιμότερο από γεωπολιτικής πλευράς σημείο της ανατολικής Μεσογείου, έχοντας μια στρατηγική θέση και αποτελώντας κομβικό σημείο ανάμεσα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ασία, και την Αφρική».


Κατά τη δεύτερη ενότητα της ημερίδας, πέντε πρέσβεις από κράτη της Λατινικής Αμερικής - συγκεκριμένα του Μεξικού, της Ουρουγουάης, του Περού, της Χιλής και της Αργεντινής - μίλησαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες, που παρουσιάζονται στις χώρες τους. Οι πρέσβεις έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά χαρακτηριστικά των χωρών τους, στους τομείς όπου δίνεται η δυνατότητα νέων επενδύσεων, καθώς επίσης και στο πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.


Η τρίτη ενότητα της ημερίδας είχε ως θέμα: «Το λιμάνι του Πειραιά στο νέο δρόμο του μεταξιού». Βασικός ομιλητής ήταν ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, Α.Ε. Gao Wenqi. Αρχικά, ο κ. Wenqi μίλησε για τη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο και τη Σαγκάη και τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών. Επίσης, υπογράμμισε πως, η επένδυση της COSCO στον Πειραιά εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Μία ζώνη και ένας δρόμος» και με τον τρόπο αυτό ο Πειραιάς εξελίσσεται σταδιακά στο πιο σημαντικό λιμάνι της Μεσογείου.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού του δήμου Πειραιά, κα Ε. Νταϊφά, ο δήμαρχος Περάματος, κ. Γ. Λαγουδάκος, διπλωμάτες, ξένοι καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ την παρακολούθησαν 30 Κινέζοι πανεπιστημιακοί φοιτητές από κινεζικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, με αφορμή τη διοργάνωση του «Summer School» από το CIFE.