ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τραπεζική αφύπνιση, αλλά και κλείσιμο μακριά από τα υψηλά ημέρας

Χ.Α.: «Treble» από τους αγοραστές με τις τράπεζες στην «θέση του οδηγού» - Κεντρική Εικόνα

Η δήλωση ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης, σύμφωνα με την οποία "όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου,ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση, ή όχι", έδωσε συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές και η εν εξελίξει, μέχρι εκείνη την στιγμή, ανοδική αντίδραση, ανέβασε στροφές, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,10% του τραπεζικού δείκτη.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμφανής αύξηση του τζίρου, αλλά και η υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να παραμείνει, για μία ακόμα συνεδρίαση, χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 802 μονάδες (+2,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 797,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,68%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 72 εκατ., από τα οποία τα 15 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Εν τω μεταξύ, "πρώτο θέμα του Eurogroup της Πέμπτης είναι η Ελλάδα", σύμφωνα με την ατζέντα που δημοσιοποίησε ο Μάριο Σεντένο. Όπως αναφέρεται, "οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν υπόψη την πρόοδο με την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, στη βάση της ενημέρωσης από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δείχνει την, μετά από πολύ καιρό, απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +0,45%,Eurobank +5,56%, Εθνική +2,69% και Πειραιώς +8,05%).

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας αναβάθμισε ο οίκος "Scope Ratings" σε "B+" από "Β-", ενώ αναβάθμισε και το outlook της αξιολόγησης σε "θετικό" από "σταθερό", τονίζοντας:

Πρώτον, την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, μεσταθεροποίηση των μακροοικονομικών δεικτών και ισχυρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες στη φορολογική και δημόσια διοίκηση. 

Δεύτερον, τη βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στη δημιουργία "μαξιλαριού" ρευστότητας που θα στηρίξει τη βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Τρίτον, τις μειωμένες αβεβαιότητες πολιτικής, δεδομένου ότι τόσο ο επίσημος τομέας της ευρωζώνης παραμένει δεσμευμένος να χορηγήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους αν χρειαστεί, όσο και ότι όλα τα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα στηρίζουν τη συνέχεια της συμμετοχής στην ευρωζώνη.

"Βρώμικη" έξοδο από το πρόγραμμα προβλέπουν οι αναλυτές της JP Morgan, καθώς επιμένουν στην εκτίμησή τους ότι θα υπάρξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο επόμενος καταλύτης θα είναι μια πιθανή ανακοίνωση για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τα μέσα Αυγούστου. Με βάση αυτό το βασικό σενάριο η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές τίτλων ύψους 30 δισ. ευρώ το μήνα, μόνο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Οι τράπεζες παραμένουν ο πιο φθηνός τομέας με δείκτη τιμής/λογιστικής αξίας (P/BV) 0,3x με βάση τα στοιχεία τετάρτου τριμήνου, ενώ τα "stress test" έδειξαν ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για νέα χρηματοδότησή τους.

Με βάση τα παραπάνω ο οίκος δηλώνει ευχαριστημένος με την "ουδέτερη" στάση του απέναντι στο Χ.Α., δεδομένου του προφίλ υψηλού ρίσκου και του μικρού μεγέθους της αγοράς. Ένα βασικός κίνδυνος για το καλό σενάριο θα μπορούσε να είναι η πρόωρη διακοπή του "QE", κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας.

Σε ότι αφορά τις επιμέρους μετοχές ο ΟΤΕ αποτελεί το μόνο "top pick" του οίκου. Η εταιρεία επιστρέφει σε ανάκαμψη το 2018 μετά από σχεδόν μια δεκαετία υποχώρησης. Οι αναλυτές της περιμένουν μεσοπρόθεσμα ισχυρή βελτίωση του cash flow και των επιστροφών στους μετόχους.

"Η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο δείχνει πλήρως δικαιολογημένη και έγκαιρη, δεδομένου του τι έχει επιτευχθεί έως τώρα", σημειώνει η Credit Suisse, τονίζοντας ότι "υπάρχουν πολλές προκλήσεις: το χρέος είναι ακόμα στα όρια της μη βιωσιμότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΔΝΤ, υπάρχει τεράστιος όγκος 'κόκκινων' δανείων και αυτό χαρακτηρίζει τον τραπεζικό τομέα, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες είναι εμφανείς. Έτσι, η έξοδος από το πρόγραμμα πρέπει να συνοδευτεί από προσεκτικές αποφάσεις και σχεδιασμό, ώστε να είναι ομαλή και επιτυχημένη".

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα συνηγορεί υπέρ των αγοραστών, καθώς με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Aegean Airlines (-5,95%), GrivaliaProperties (-0,45%), ΔΕΗ (-0,99%), Σαράντης (-0,70%), ΟΠΑΠ (-0,42%) και Motor Oil (-0,96%).

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Aegean από σήμερα διαπραγματεύθηκε στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,55 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,4675 ανά μετοχή).

Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επέστρεψαν σε συναλλαγές οι ομολογίες της εταιρείας "Sunlight".

Από τις, μη τραπεζικές, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Jumbo (+3,50%), Viohalco (+3,23%), Folli Follie Group (+3,38%), Τιτάνα (+3,57%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,61%), ΕΧΑΕ (+2,95%) και ΟΤΕ (+2,83%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Pasal (+16,16%), FG Europe (+6,93%),Mermeren (+5,43%), Attica Bank (+5,20%), Cenergy Holdings (+4,69%), Inform Λύκος (+3,33%) και Κέκροψ (+3,03%).