ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συμφωνία Καρυπίδη-Μαρινόπουλου

Αύξηση 2% σημείωσε ο αριθμός των απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο - Κεντρική Εικόνα

Με ανακοίνωση της η εταιρεία Καρυπίδης, στην οποία έχουν περάσει από τον Μάρτιο του 2014 τα 140 καταστήματα της αλυσίδας Αρβανιτίδης στην Βόρεια Ελλάδα,  ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με την Μαρινόπουλος, για την ρύθμιση οφειλών συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

«Σε κανονικούς ρυθµούς λειτουργίας προς το καταναλωτικό κοινό επιστρέφει η αλυσίδα σούπερ µάρκετ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ(πρώην Αρβανιτίδης), η οποία καλύπτει την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση όπου σημειώνεται πως οι δυο πλευρές υπέγραψαν την Παρασκευή 20 Μαΐου «οριστική συµφωνία πιστωτών, η οποία ορίστηκε να επικυρωθεί δικαστικά στις 15 Ιουνίου 2016, στο Πρωτοδικείο Αθήνας, στο οποίο και κατατέθηκε»Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η Διοίκηση της εταιρείας ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, αφού µε σκληρές διαπραγµατεύσεις εξασφάλισε την υπογραφή αναγνώρισης των οφειλών της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας πλαίσιο βηµάτων της επένδυσής της, για την οποία έχει καταβάλει στα δύο τελευταία χρόνια δεκάδες εκατοµµύρια σε δηµόσια ταµεία, από οφειλές της προηγούµενης ιδιοκτησίας ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ. Σύµφωνα µε το πλαίσιο εξυγίανσης και οµαλής λειτουργίας της επιχείρησης, θα αρχίσουν οι πληρωµές προς εργαζόµενους απο τις 25 Μαίου 2016»

Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως η Καρυπίδης κατόρθωσε να αρχίσει τις πληρωµές από την Παρασκευή 20 Μαίου 2016, πέντε ηµέρες νωρίτερα από τη συμφωνηθείσα ημερομηνία και αναφέρεται πως μετά την συµφωνία, από την Δευτέρα 23 Μαΐου «αρχίζει ο εφοδιασμός των καταστημάτων τα οποία γρήγορα θα λειτουργούν κανονικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει τη διαγραφή οφειλών ύψους 80 εκατ. ευρώ και ρύθμιση των υπόλοιπων 20 εκατ. ευρώ είτε μέσω άσκησης δικαιώματος εξαγοράς καταστημάτων μετά από τρία έτη είτε μέσω ρύθμισης σε βάθος δεκαετίας.

Yυπενθυμίζεται πως στα τέλη Απριλίου η εταιρεία Καρυπίδης είχε ανακοινώσει πως θα υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Λίγες ημέρες αργότερα αποφάσισε, όμως, την ανάκληση της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά «την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Καρυπίδης με τη Μαρινόπουλος για την καταβολή των οφειλομένων, ύψους 28 εκατ. ευρώ, από την τελευταία στη βορειοελλαδίτικη εταιρεία».

Η λύση της σύμβασης δικαιόχρησης μεταξύ των εταιρειών “Μαρινόπουλος ΑΕ” και “Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ” πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και έκτοτέ τα 141 καταστήματα σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα σταμάτησαν να φέρουν τα σήματα Carrefour - Μαρινόπουλος και Carrefour Express ε

Η συγκεκριμένη συνεργασία είχε ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου 2014, λίγες μόλις ημέρες μετά από την 4η Μαρτίου 2014 όταν η εταιρεία «Karipidis Bros» ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το σύνολο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης».