ΕΛΛAΔΑ

Καταγγελία-σοκ: Το φετινό καλοκαίρι έχει χαθεί για τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΑΕΔ

Αγωνία στους δικαιούχους με την έκδοση των αποτελεσμάτων του κοινωνικού τουρισμού  - Κεντρική Εικόνα

Για "αποτυχημένο πρόγραμμα" κοινωνικού τουρισμού κάνει λόγο η Πανελλαδική Συσπείρωση Υπαλλήλων Εστίας και Κατοικίας ΟΑΕΔ λόγω των όρων και προϋποθέσεων που έχει θέσει γιατους δικαιούχους του. Όπως επισημαίνει, «πάνω από τα μισά προϋπολογιζόμενα κονδύλια δεν εκταμιεύονται, η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων δεν συμμετέχει, οι περισσότερες επιταγές των δικαιούχων δεν εξαργυρώνονται με αποτέλεσμα τόσο την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων όσο και τον αποκλεισμό των φτωχών οικογενειών από λίγες ημέρες ξεκούρασης».

Όπως σημειώνει, «μας είναι ιδιαίτερα ακατανόητο η επιλογή εφαρμογής κριτηρίων που σχετίζονται με την ανεργία, την οικογενειακή κατάσταση και την φτώχεια σε ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Δηλαδή σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος όσο πιο φτωχός είσαι, όσους περισσότερους μήνες άνεργος και με περισσότερα παιδιά τότε θα είσαι ο «τυχερός» που θα κερδίσεις την επιταγή κοινωνικού τουρισμού. Αφού λοιπόν πάρεις αυτήν την ηλεκτρονική επιταγή τότε θα πρέπει να πληρώσεις (ο άνεργος και ο φτωχός) τη δική σου συμμετοχή για το δωμάτιο, για τα έξοδα μεταφοράς σου και της διατροφής σου. Προφανώς καταλήγουμε ότι όταν κάποιοι σχεδίαζαν και αποφάσιζαν να τεθούν κριτήρια μοριοδότησης για τον Κοινωνικό Τουρισμό είχαν στο νου τους τα βοηθήματα ανεργίας όπως το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και «μπερδεύτηκαν..»

Χάθηκε το καλοκαίρι

Στην εν λόγω ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συσπείρωση Υπαλλήλων Εστίας και Κατοικίας ΟΑΕΔ τονίζει ότι "το φετινό καλοκαίρι έχει χαθεί για τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΑΕΔ"! 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Πέρυσι, δυστυχώς δεν υπήρχε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για μια μεγάλη περίοδο που συμπεριλάμβανε τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το τριήμερο της Κ.Δευτέρας, της 25ης Μαρτίου και τις διακοπές του Πάσχα. Ο ΟΑΕΔ εξαιτίας πολλών προβλημάτων που ομολογουμένως δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια τώρα, ανακοίνωσε τα οριστικά αποτελέσματα πέντε ολόκληρους μήνες ( 25 Απριλίου 2017) μετά την υποβολή των αιτήσεων (7-20 Νοεμβρίου 2016). Αυτή η τακτική ευχόμαστε να μην συνεχιστεί και την φετινή χρονιά αλλά όσο και αν το επιθυμούμε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το φετινό καλοκαίρι έχει χαθεί για τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΑΕΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που συνεχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους (0,35%) υπέρ της Εργατικής Εστίας. Ακόμη και εφόσον τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινωθούν τον Ιούλιο, οι επιχειρήσεις θα έχουν οριστικοποιήσει τις κρατήσεις τους για τον Αύγουστο. Επομένως η υψηλή περίοδος τουρισμού Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου 2018 χάθηκε για τον Κοινωνικό Τουρισμό ΟΑΕΔ και οι ευθύνες είναι μεγάλες και σε πολλούς».