ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο

Τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο - Κεντρική Εικόνα

Τεχνική συμφωνία έως το Σάββατο «βλέπει» αξιωματούχος της κυβέρνησης καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι εφικτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί για την πορεία του προϋπολογισμού τόσο για 2018 αλλά και για το 2019. 

Ο ίδιος εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις πάνε «πολύ καλά» και ότι την Παρασκευή θα συζητηθούν κάποια ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα όπως το θέμα του ΕΝΦΙΑ, κάποιες αποκλίσεις στο δημοσιονομικό, το χρηματοοικονομικό και το εργασιακό.

Όπως είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά περιμένει το νέο draft των θεσμών αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο το πρωί, ενώ σημείωσε ότι το Σάββατο θα συζητηθούν τα θέματα παραμένουν εκκρεμή. 

Για το δημοσιονομικό διευκρίνισε πως οι αποκλίσεις αφορούν το ύψος της υπέρβασης του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα. Για τα χρηματοοικονομικά, τόνισε πως δεν συζητήθηκε το θέμα των φοροαπαλλαγών για την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds και πως τα «αγκάθια» για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι λιγότερα από όσα είναι για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.

Όπως είπε, στο τραπέζι έχει τεθεί το θέμα της παράτασης του νόμου Κατσέλη πέραν του 2018, ενώ δεν έδωσε διευκρινίσεις για το ζήτημα της άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αναφέρει ότι υπάρχει ικανοποίηση στην πλευρά των θεσμών από τους ρυθμούς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διάχυση στην περιφέρεια και δεν είναι εστιασμένοι στην Αθήνα. Παράλληλα, για τον ν. Κατσέλη υπάρχει αύξηση του ρυθμού μείωσης του «αποθέματος» των εκκρεμών αιτήσεων και οι αποφάσεις που εκδίδονται σε σχέση με τις αιτήσεις είναι σε ποσοστό 167% (σχέση 1,7 προς 1).

Καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου

 

Νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα δημοσιονομικά και τη συμφωνία που επήλθε, τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 (σ.σ. όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες».

Επεσήμανε, δε, ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το εφετινό πλεόνασμα από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, αποδεχόμενο έτσι πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν. Αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος στο 2%- 2,1% και οι συγκεκριμένες αναθεωρήσεις ελήφθησαν υπόψη για τη συμφωνία με τους θεσμούς στα δημοσιονομικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία».

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

 

Με φορολογικά θέματα (ΕΝΦΙΑ) αρχίζουν αύριο στις 10.00 οι επαφές των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στη συνέχεια θα συζητηθούν: Δημοσιονομική διαχείριση (11.00), Επιχειρηματικό περιβάλλον και αγορές προϊόντων (12:00), Εργασιακά (13:00), Κοινωνική πρόνοια (16:00), Χρηματοπιστωτικά (17:00) και Follow up- Δημοσιονομικά (19.00).

Μετά την ολοκλήρωση των αυριανών συζητήσεων, θα σταματήσουν οι επαφές και οι θεσμοί θα ετοιμάσουν ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά πολύ αργά αύριο το βράδυ ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.