ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι πωλητές

Χ.Α.: Τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι πωλητές - Κεντρική Εικόνα

"Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο, η επιφυλακτικότητα παραμένει έκδηλη και όλα δείχνουν ότι το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη, θα 'παιχτεί' την τελευταία ώρα, αν όχι και στις τελικές δημοπρασίες" ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ενδοσυνεδριακό σχόλιο και αυτό, τελικά, έγινε, με τους πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο και να κλείνουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. με αρνητικό πρόσημο και στα χαμηλά ημέρας.

Οι τελευταίες κινήσεις των πωλητών, στην "σκακιέρα" της σημερινής συνεδρίασης, είχαν σαν "στόχο" το τραπεζικό ταμπλό, με τον κλαδικό του δείκτη να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 1,20%.

"Υπεροπλία" των πωλητών, δείχνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -2,20%, Eurobank -1,98%, Εθνική -0,35% και Πειραιώς +2,19%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2,5 δισ. ευρώ, έως και την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το "ταβάνι" στη χρήση του ELA μειώθηκε περαιτέρω, στα 12,2 δισ. ευρώ.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, ενώ αξίζει αναφοράς ότι "παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (τουλάχιστον 50,1%) των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Η καταληκτική ημερομηνία έληγε αύριο, 18 Μαϊου. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη σχετική προθεσμία ως τις 30 Μαϊου στις 17.00. Όλοι οι υπόλοιποι όροι της διαγωνιστικής διαδικασίας παραμένουν ως έχουν". 

Εν τω μεταξύ, επιστολή με την οποία ζητά εξηγήσεις από την Folli Follie έστειλε η Fosun και παράλληλα, καλεί τους δυνητικούς επενδυτές, αλλά και τους μετόχους της εταιρείας να είναι προσεκτικοί.

Με αυτή ζητά από τα εμπλεκόμενα μέρη διευκρινήσεις και εξηγήσεις, αναφορικά με την υπόθεση που έχει ανοίξει μετά τις καταγγελίες του Αμερικανικού fund "QCM". Παράλληλα, ο κινεζικός όμιλος γνωστοποίησε ότι ανέβασε το ποσοστό του στην Folli Follie στο 16,37%, από 13,89% προηγουμένως.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που πέτυχαν να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι ΔΕΗ (+2,78%) και ΟΛΠ (+2,26%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Lamda Development.

Από τους "αδύναμους" τίτλους, οι μεγαλύτερες απώλειες για την Motor Oil (-2,84%) και ακολούθησαν οιViohalco (-1,47%), Jumbo (-1,53%), Σαράντης (-1,03%) και Τιτάν (-1,40%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 795,51 (+0,97%) και 786,05 μονάδων (-0,23%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 786,20 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 52,4 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Λίγα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου πέτυχαν να διακριθούν θετικά οιFrigoglass (+5,88%), Foodlink (+5,26%), Intralot (+5,19%), Space (+4,76%), Πλ. Κρήτης (+3,73%), ΑΝΕΚ (+3,68%), Ιντρακόμ (+2,55%), ΟΛΘ (+2,22%) και Profile (+2,60%).