ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τρίτωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις με κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας

Συνεχίζουν να επιδεινώνονται τεχνική εικόνα και ψυχολογία στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

"Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, κλείσιμο του γενικού δείκτη με αρνητικό πρόσημο και χαμηλότερα των 800 μονάδων, θα συνεχίσει να διατηρεί τον έλεγχο της τάσης στις διαθέσεις των πωλητών", τόνιζε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και δυστυχώς επαληθεύτηκαν και οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις.

Οι πωλητές, μετά από μία μικρή "μάχη" με τους λίγους αγοραστές, πέτυχαν, με χαρακτηριστική ευκολία, την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και το δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 800 μονάδων και μάλιστα να ολοκληρώνει την συνεδρίαση κοντά στα χαμηλά ημέρας και με αξιοπρόσεκτο τζίρο.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ο γενικός δείκτης να ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, φθάνοντας μέχρι τις 803,24 μονάδες (+0,48%), όμως από εκεί και πέρα οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της αγοράς και ενθαρρυνόμενοι και από τις νέες πιέσεις στην αγορά ομολόγων, πίεσαν τον δείκτη μέχρι τις 786,54 μονάδες (-1,61%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 787,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,43%.

Ο τζίρος στα 76,5 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν αυτές απέφυγαν το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας (Alpha Bank -2,70%,Eurobank -4,74%, Εθνική -2,40% και Πειραιώς -6,16%).

Υπέρ των πωλητών, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Grivalia Properties (+1,55%), ΔΕΗ (+0,68%), 3Ε (+0,85%), Ελ. Πετρέλαια (+0,90%), Μυτιληναίος (+0,32%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΧΑΕ (-3,23%), Σαράντη (-2,68%), Jumbo (-3,23%) και Folli Follie Group (-3,92%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Lamda Development, Motor Oil και ΟΤΕ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν θετικά οι CPI (+29,09%), Attica Group(+2,80%), Foodlink (+2,70%), ΟΛΘ (+2,66%) και Ιασώ (+2,22%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες τρεις, πτωτικές, συνεδριάσεις, έχουν επιβαρύνει σημαντικά τεχνική εικόνα και ψυχολογία και αν δεν δοθεί άμεση και πειστική ανοδική αντίδραση, οι βασικοί δείκτες θα κινηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.