ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κονστάντσιο: Ήταν πολύ σκληρό το πρόγραμμα της Ελλάδας

Β. Κονστάντσιο: Ήταν πολύ σκληρό το πρόγραμμα της Ελλάδας - Κεντρική Εικόνα

Ο Βίκτορ Κονστάντσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνει ότι τα νότια κράτη της ευρωζώνης έχουν εφαρμόσει αρκετές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και έχουν μειώσει τον κίνδυνο στα χρηματοοικονομικά συστήματα τους, έτσι ώστε το μπλοκ είναι σε θέση να επιταχύνει την τραπεζική ένωση.

Ωστόσο εκφράζει ανησυχίες, ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον επόμενο μήνα θα έχει απογοητευτική πρόοδο για το θέμα.

«Οι χώρες της περιφέρειας έχουν κάνει μεγάλες προσαρμογές, έχουν φύγει από τα μεγάλα ελλείμματα και του προϋπολογισμού και του εμπορικού ισοζυγίου, για να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ».

Ο κ. Κονστάντσιο, που ήταν και υπουργός οικονομικών και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος των τραπεζικών ή οικονομικών κρίσεων στις χώρες της περιφέρειας είναι σήμερα μικρότερος από παλιότερα.

«Δεν πρόκειται για τις μικρότερες εισαγωγές ή την πιο αδύναμη ζήτηση [σε αυτές τις χώρες], πρόκειται για τη βελτιωμένη επίδοση των εξαγωγών και των διαρθρωτικών προσαρμογών», είπε, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια των τραπεζών είναι μεγαλύτερα, με επακόλουθο χαμηλότερο κίνδυνο διάσωσης από τους φορολογούμενους.

Η ποσότητα των κόκκινων δανείων έχει επίσης μειωθεί, αν και αναγνωρίζει ότι για «περίπου 30» τράπεζες στην ευρωζώνη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν πολύ υψηλά.

«Eλπίζω να κάνω λάθος, αλλά δυστυχώς δεν περιμένω πολλά από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής», είπε. «Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει καλή ανάπτυξη. Αυτό φυσικά πάντα μειώνει τα κίνητρα των κυβερνήσεων να πάρουν γενναίες αποφάσεις».

Ο κ. Κονστάντσιο, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τον οποίο θα διαδεχθεί ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos, κατηγόρησε την υπερβολική λιτότητα για το δεύτερο κύμα της ύφεσης, το 2012 και το 2013.

«Το πρόγραμμα προσαρμογής [για την Ελλάδα] ήταν πράγματι πολύ σκληρό. Και… δεν προέβλεψε τη συνολική κατάρρευση της ελπίδας και των προσδοκιών», σημείωσε. «Την ίδια ώρα, όλες οι χώρες της ευρωζώνης μείωναν τα ελλείμματα. Αυτή είναι η αιτία για τη διπλή βουτιά που είχαμε το 2012, 2013, η οποία δεν έπρεπε να γίνει».