ΕΛΛAΔΑ

Υπάρχει θέμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2;

Υπάρχει θέμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2; - Κεντρική Εικόνα

Δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο φέρνουν στην επιφάνεια ένα αρκετά ενδιαφέρον αν όχι «άπιαστο» όνειρο. Σύμφωνα λοιπόν με διαφορετικά δημοσιεύματα σε δυο διαφορετικές εφημερίδες, έχει προκύψει θέμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2.

Έτσι πρώτη η εφημερίδα Deal News την περασμένη Παρασκευή, αλλά και το Πρώτο Θέμα προχθές, έχουν δημοσιεύματα που μεταξύ άλλων μιλούν για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Mirage 2000-5Mk2 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν και τα δημοσιεύματα αυτά δεν επιβεβαιώνονται -πλην ορισμένων δημοσιοποιημένων επαφών της ΓΔΑΑΕ με την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault- εντούτοις ο ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που θα άξιζε να κάνει η ΠΑ σήμερα.

Η πιθανή αξία ενός περιορισμένου και χαμηλού κόστους εκσυγχρονισμού των Dash 5 στα πρότυπα του εκσυγχρονισμού που θα πραγματοποιήσουν τα ΗΑΕ Ο τελευταίος θα γίνει με εγκατάσταση του ραντάρ RDY-3.
To πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως πιθανολογείται -αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί- η προσθήκη δυνατότητας βολής του προηγμένου πυραύλου Meteor, ο οποίος θα αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο.

Το πρόβλημα είναι πως η Πολεμική Αεροπορία δυσκολεύτηκε παραπάνω από αρκετά προκειμένου να καταφέρει να βρει τα 1,5 δις δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των 85 F-16C/D σε F-16V. Το ότι εξασφαλίστηκαν με τον έναν ή το άλλον τρόπο αυτά τα κονδύλια είναι πραγματικός άθλος, και πρέπει να συγχαρούμε όσους ήταν πίσω από αυτόν. Που θα βρεθούν όμως τα χρήματα και για τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2;

Σύμφωνα με την Deal News η συμφωνία αυτή θα γίνει, μαζί με αρκετές άλλες μέχρι τον Σεπτέμβρη. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τότε πλέον η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός Μνημονίων, και θα έχει την δυνατότητα μικρών δημοσιονομικών «σπαταλών» για αμυντικούς σκοπούς.  Και τα δυο δημοσιεύματα μιλούν για κόστος κάτω των 300 εκατ. ευρώ, και μάλιστα το ένα το προσδιορίζει στα 265 εκ. ευρώ.

Ποσό απόλυτα λογικό, μέχρι και υψηλό, καθώς τα πολύ περισσότερα Μ-2000 των ΗΑΕ θα εκσυγχρονιστούν με ανάλογα χρήματα. Προφανώς η ΠΑ μθα θέλει να εντάξει και κάποιο πρόγραμμα FOS μέσα στην σύμβαση για τα αεροσκάφη.

Και τα δυο έντυπα μιλούν, με διαφορετικό τρόπο βέβαια, για αγορά προηγμένων βλημάτων για τα Μ-2000, αλλά και για εκσυγχρονισμό αυτών. Έτσι υπάρχουν αναφορές για εκσυγχρονισμό (προφανώς εργοστασιακή συντήρηση) των Exocet/ SCALP EG, αλλά και για συμπλήρωση των πολεμικών αποθεμάτων με νέες αγορές (προφανώς MICA ER/IR).

Η αλήθεια είναι πως η ΠΑ δεν είχε σε υψηλή προτεραιότητα το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Mirage 2000-5Mk2 (για να μην πούμε ότι δεν το είχε καθόλου), ενώ περισσότερο έχει ασχοληθεί με τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000 EGM/BGM που πλέον έχουν αρκετά προβλήματα υποστήριξης των παλαιών συστημάτων που φέρουν.

Πιθανή αναβάθμιση των Mirage 2000-5Mk2 με νέα συστήματα, όμοια με αυτά της Ινδίας και των ΗΑΕ, θα κάνει δυνατή την υποστήριξη του αεροσκάφους τις ερχόμενες δεκαετίες, και θα επιτρέψει τα Μ-2000 να πλαισιώσουν τα F-16V με σημαντικές αξιώσεις. Αν δε, τα Mirage 2000-5Mk3 (;) καταφέρουν να οπλιστούν με τον «εξωτικό» Meteor, σε συνδυασμό φυσικά με ένα Link 16 (που φέρουν τα Mirage 2000-5F της Armee De L’Air) θα είναι πραγματικά ένα μαχητικό που θα κάνει την διαφορά. Η δυνατότητα βολής των SCALP EG και των Exocet επίσης θα κάνουν την μικρή δύναμη των 24 αεροσκαφών υπερπολύτιμη για την ΠΑ.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν ξέρουμε αν όντως μιλάμε για εκσυγχρονισμό ή υπογραφή σύμβασης FOS, αν και τα δυο δημοσιεύματα ήταν σαφή. Ειδικά η Deal News μιλούσε για radar RDY-3, νέο υπολογιστή και HOTAS. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε προσεκτικοί και σας μεταφέρουμε την πληροφορία με επιφύλαξη. Ίσως ο εκσυγχρονισμός είναι αποτέλεσμα της ελληνο-γαλλικής προσέγγισης. Αν ισχύει αυτό, ελπίζουμε να δούμε περισσότερα αποτελέσματα ελληνογαλλικής φιλίας! Γιατί όχι και Mirage 2000-5F της Γαλλικής Αεροπορίας με ελληνικά εθνόσημα σε αντικατάσταση των Mirage 2000EGM...