ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Πάνω οι τράπεζες, χαμηλότερα γενικός δείκτης και τζίρος

Προσπαθεί να αποφύγει την έκτη συνεχόμενη πτωτική το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Παρά τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών με θετικό πρόσημο (+0,35%), τον γενικό δείκτη με οριακές απώλειες (-0,12%) και τον τζίρο να συνεχίζει την φθίνουσα πορεία του και να υποχωρεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 824,88 (+0,76%) και 815,51 μονάδων (-0,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 817,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 53,3 εκατ., από τα οποία τα 11,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή (Alpha Bank +0,46%, Eurobank +1,38%, Εθνική -0,46% και Πειραιώς -0,31%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, "τα 'stress tests' στις ελληνικές τράπεζες έδειξαν ότι καμία δεν απαιτείται να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια για να καλύψει δυνητικές ελλείψεις και αυτό είναι πιστωτικά θετικό (credit positive)", τονίζει η Moody’s.

Όπως εξηγεί, "οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια και αυτό θα τους δώσει χρόνο να εστιάσουν στη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν".

Η Moody’s πάντως σημειώνει πως "παρότι το αποτέλεσμα του 'test' δείχνει την αντοχή των εποπτικών κεφαλαίων του κλάδου, σημαντικό μέρος αυτών αποτελεί η αναβαλλόμενη φορολογία (DTAs). Το συντριπτικό ποσοστό (περίπου 16 δισ. ευρώ) είναι επιλέξιμο για μετατροπή σε 'tax credit' που πληρώνονται από το Δημόσιο, αν οι τράπεζες έχουν ζημίες".

"Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) υποχώρησε τον Απρίλιο στα 10,21 δισ. ευρώ, από 13,55 δισ. ευρώ το Μάρτιο", ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για ολοκλήρωση ενός σημαντικού ορόσημου από τις ελληνικές τράπεζες, στον δρόμο προς ένα πιο φυσιολογικό τραπεζικό περιβάλλον στη χώρα, κάνει λόγο η DRRS, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του "stress test".

Ο οίκος σημειώνει ότι οι βασικοί δείκτες εποπτικών κεφαλαίων (CET1) των τεσσάρων τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, παρέμειναν πάνω από το 5,5%, δείχνοντας ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή "μαξιλάρια" ρευστότητας.

Η DBRS συμπεραίνει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του "stress test", λογικά θα μειώσει τις ανησυχίες για νέα ανακεφαλαιοποίηση και θα διευκολύνει την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, μειώνοντας το premium που καταβάλλουν οι τέσσερις τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, τον στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement έως το προσεχές Eurogroup στις 24 Μαϊου επαναλαμβάνει ο Μάριο Σεντένο σε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, για τα αποτελέσματα της προηγούμενης συνεδρίασης του οργάνου.

Όπως αναφέρει, σε αυτή ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την κατάσταση αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση και ανακοινώθηκε η επιστροφή τους στην Αθήνα στις 14 Μαϊου.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, αναμφισβητήτως τις μεγαλύτερες βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έδωσε ο τίτλος της 3Ε (+2,29%), ενώ σε αυτές προστέθηκαν και οι ΑΔΜΗΕ (+0,11%), Ελ. Πετρέλαια (+0,25%), Μυτιληναίος (+0,61%), Motor Oil (+1,55%) και ΟΠΑΠ (+1,12%).

Από τις μετοχές που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-4,22%) και ΕΥΔΑΠ (-2,21%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Aegean Airlines, Viohalco, GrivaliaProperties, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Folli Follie Group και ΟΤΕ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν θετικά, συνδυάζοντας και σχετικά ανεκτές συναλλαγές, οι Κανάκης (+7,22%), Σελόντα (+6,63%), Centric (+6,62%), Μινέρβα (+5,56%), Κέκροψ (+4,55%), Κρι Κρι (+3,27%) και BriQ (+3,01%).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση του Χ.Α. η μετοχή της εταιρείας "Ευρωσύμβουλοι" μεταφέρεται στην Κατηγορία "Επιτήρησης". Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 11ης Μαΐου 2018.