ΑΓΟΡΕΣ

«Τσίμπησε» το spread του δεκαετούς ομολόγου

Υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εν αναμονή του Eurogroup - Κεντρική Εικόνα

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, απόρροια των ανησυχιών για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης και των «θολών» αποφάσεων της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος, αλλά και της νευρικότητας που προκαλεί στους επενδυτές η άνοδος των επιτοκίων του δολαρίου και η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης.

Σήμερα το δεκαετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 4,2% με την διαφορά έναντι της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου (spread) να κυμαίνεται στο 3,64%, όταν πριν από μια εβδομάδα ήταν στις 331 μονάδες βάσης.

Το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 3,18%, όταν την παρελθούσα Τετάρτη ήταν στο 2,8%. Το 15ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,6%, όταν την παρελθούσα Τετάρτη ήταν στο 4,3%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους θεσμούς, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει έως σήμερα μόλις 3 από τα 88 προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτό δεν απεικονίζει την πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικά τονίζεται πως οι δανειστές θεωρούν ακόμη ανοικτές τις αποκρατικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ και του Ελληνικού, ενώ εκκρεμούν μόνο τυπικά θέματα για να οριστικοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 24 Μαΐου και να έχει ολοκληρωθεί η λίστα και με τα 88 προαπαιτούμενα έως τις 21 Ιουνίου μπορεί και να μην επιτευχθεί, κάτι που οι αγορές αποτιμούν στο ταμπλό οδηγώντας υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων.