ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Η έκθεση για την Folli Follie Group επιδείνωσε το αρνητικό κλίμα

X.A.: Ο Φεβρουάριος φεύγει με απώλειες 20,92% - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές συνεχίζουν στις συναλλαγές της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ενός νέου μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας αργότερα σήμερα.

Η προσοχή των επενδυτών στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και στα μάκρο που συνεχίζουν να ανακοινώνονται.

Ξεκινώντας από τον "εμπορικό πόλεμο" μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, μία λίστα με τις αμερικανικές απαιτήσεις στο θέμα του εμπορίου παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Κίνα. Περιλαμβάνει από την άμεση μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, μέχρι το φρένο της κινεζικής κυβερνητικής υποστήριξης στις προηγμένες τεχνολογίες, σύμφωνα με έγγραφο που στάλθηκε στο Πεκίνο, πριν από τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, που ξεκίνησαν χθες.

"Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν την πρόταση άδικη" σύμφωνα με πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Η πρώτη απαίτηση των Αμερικανών είναι να μειώσει το διμερές εμπορικό έλλειμμα κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2020.

Ερχόμενοι στα μάκρο που ανακοινώθηκαν, τo έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας διευρύνθηκε τον Μάρτιο, καθώς υποχώρησε το πλεόνασμα υπηρεσιών, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία.

Η Γαλλία κατέγραψε 1,3 δισ. ευρώ έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο, μετά τα 0,9 δισ. του Φεβρουαρίου.

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε ελαφρώς στα 5,26 δισ. ευρώ, από 5,05 δισ., καθώς η αύξηση στις εισαγωγές ξεπέρασε την αύξηση στις εξαγωγές.

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, αλλά η εικόνα παραμένει σχετικά δυνατή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών τον Απρίλιο, στις 55,1 μονάδες, από 55,2 τον Μάρτιο.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά τις διαθέσεις για ξεκίνημα ανοδικής αντίδρασης που έφερε τον γενικό δείκτη μέχρι τις 842,52 μονάδες (+0,38%), γρήγορα οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της αγοράς και ο δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, πλησιάζοντας απειλητικά τις 820 μονάδες, ενώ η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 35,8 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με οριακά θετικό πρόσημο διασώζονται οι Alpha Bank,Eurobank, Εθνική, 3Ε, Aegean Airlines, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-3,66%) και LamdaDevelopment (-3,34%), όμως όλα τα επισκιάζει το -29,9% της Folli Follie Group, στον απόηχο έκθεσης - κολάφου της "Quintessential Capital Management", της οποίας η ερευνητική ομάδα χαρακτηρίζει τη Folli Follie ως την "άλλη ελληνική Parmalat". Η εταιρεία, μάλιστα, δηλώνει πως έχει "σορτάρει" τη μετοχή της Folli Follie Group.

Παράλληλα σημειώνει πως "κατόπιν έρευνάς της σε τρεις ηπείρους που περιελάμβανε συνεντεύξεις και επιτόπιες επισκέψεις, συστηματική εξέταση του δικτύου καταστημάτων της Folli Follie και ανάλυση, 'δυσκολεύεται' να αντιστοιχίσει τα στοιχεία για το μέγεθος, τα έσοδα και την ανάπτυξη της εταιρείας με την πραγματικότητα που παρατήρησε επιτόπου και έχει ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας να παρουσιάσουν μια ακριβή εικόνα της εταιρείας. Ανησυχεί πως ο όμιλος θα μπορούσε να οδεύει προς σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πως η μετοχή είναι αντίστοιχα υπερβολικά υπερτιμημένη. Ο πυρήνας του ζητήματος φαίνεται να επικεντρώνεται στις ασιατικές και συγκεκριμένα τις κινεζικές, θυγατρικές της Folli Follie".

H Folli Follie  ανακοίνωσε στο επενδυτικό κοινό ότι "το σημερινό δημοσίευμα της 'Quintessential Capital Management' είναι ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό, με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της. Η εταιρεία επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό, με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ' ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα".

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 164975557 μετοχές της Attica Bank που προέκυψαν από το reverse split, με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,3125.

Επίσης εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 16497.557 δικαιώματα της τράπεζας συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 04/05/2018 έως και 15/05/2018, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0500. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 04/05/2018 έως και 18/05/2018.

Απόλυτη προσοχή χρειάζεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 831 μονάδων, θα πυκνώσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.