ΔΙΕΘΝΗ

Προκήρυξαν απεργίες στα Lidl ζητώντας πλήρη εργασία και αυξήσεις μισθών (photo)

Προκήρυξαν απεργίες στα Lidl ζητώντας πλήρη εργασία και αυξήσεις μισθών (photo) - Κεντρική Εικόνα

Αντιμέτωπη με κύμα εργατικών κινητοποιήσεων και απεργικών βρέθηκε η γερμανική πολυεθνική αλυσίδα Lidl σε δύο μεγάλες αγορές της Ευρώπης, στην Πορτογαλία και στο Βέλγιο. 

Πορτογαλία

Σε στάσεις εργασίας προχώρησαν την Κυριακή και την Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην γερμανική Lidl, αλλά και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Pingo Doce, Continente, και Minipreço

Η ενέργεια αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης του πορτογαλικού συνδικάτου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσει βελτίωση της εργασιακής ασφάλειας αλλά και αύξηση των μισθών όσων απασχολούνται στα καταστήματα της αλυσίδας.  

Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται επίσης ότι πολλοί μόνιμοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης κερδίζοντας έτσι μισό μισθό.
 
Η Lidl εν τω μεταξύ απάντησε σε αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι καταβλήθηκαν πέντε εκατομμύρια ευρώ σε εργαζόμενους της χώρας αυτής το 2017.

Βέλγιο

Τα 305 σούπερ μάρκετ Lidl του Βελγίου βρέθηκαν στο μάτι του απεργιακού κυκλώνα την περασμένη εβδομάδα και σήμερα επαναλειτουργούν, καθώς τα συνδικάτα κατέληξαν σε συμφωνία με τη διοίκηση σχετικά με το αίτημά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Lidl stores to reopen as strike and blockades called off - Easy Branches

Οι εργαζόμενοι είχαν αποκλείσει και τα πέντε κέντρα διανομής της αλυσίδας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και τα καταστήματα που παρέμειναν ανοικτά κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν ήταν πλήρως εφοδιασμένα.

Η απεργία άρχισε από το συνδικάτο στο γαλλόφωνο σοσιαλιστικό συνδικάτο την περασμένη Τετάρτη, με τους Φλαμανδούς συναδέλφους τους να ακολουθούν σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής μεταξύ της διοίκησης και των χριστιανικοφιλελεύθερων συνδικάτων σκόνταψε στο βέτο του σοσιαλιστικού συνδικάτου. Η τελική συμφωνία της Τρίτης ήρθε μετά από 14ωρη συνάντηση.

Οι μισθοί στην Ελλάδα

Νέα επιχειρησιακή σύμβαση υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl - η οποία και αναμενόταν - καθορίζοντας το ύψος των αποδοχων, επιδομάτων και πριμς.

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, η οποία έχει ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι τέλος του έτους, οι αμοιβές, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, για τους πωλητές των καταστημάτων ξεκινούν από τα 1.119 ευρώ μεικτά και φτάνουν μέχρι και τα 1.504 ευρώ μεικτά, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. 

Οσον αφορά τους πωλητές που απασχολούνται με 6ωρη εργασία, οι αμοιβές διαμορφώνονται σε 836,58 ευρώ μεικτά και φτάνουν μέχρι τα 1.125 ευρώ μεικτά. 

Επίσης, στην επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπεται πριμ ύψους 30 ευρώ για κάθε εντοπισμό κλοπής που σημειώνεται στα καταστήματα και τις αποθήκες της εταιρείας. 

Σε όλους τους εργαζόμενους η αλυσίδα θα χορηγεί διατακτικές τροφίμων για Χριστούγεννα και Πάσχα ύψους 240 ευρώ στους εργαζόμενους 8ωρης απασχόλησης, ποσού 180 ευρώ στους εργαζόμενους 6ωρης απασχόλησης και ποσού 120 ευρώ στους εργαζόμενους 4ωρης απασχόλησης. 

Διαβάστε επίσης: Τι μισθό παίρνουν οι εργαζόμενοι σε ΑΒ Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη & Lidl