ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο Γάλλων απεργών στα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας

Μπλόκο Γάλλων απεργών στα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας - Κεντρική Εικόνα

Περίπου ένα στα 20 πρατήρια βενζίνης στέρεψε από καύσιμα την Κυριακή στη Γαλλία και εκατοντάδες άλλα αντιμετώπισαν ελλείψεις σε καύσιμα, όπως ανέφερε η γαλλική κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν τα διυλιστήρια πετρελαίου και τις αποθήκες καυσίμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αμφιλεγόμενης εργασιακής μεταρρύθμισης που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είπε ωστόσο ότι η Γαλλία είχε επαρκή αποθέματα για να αντιμετωπίσει τα μπλόκα. «Έχουμε την κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο. Νομίζω ότι μερικά από τα διυλιστήρια και αποθήκες που αποκλείστηκαν θα απελευθερωθούν σήμερα ή μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες», όπως είπε.

Από τα 12.000 πρατήρια βενζίνης στη Γαλλία, τα 820 ξέμειναν εντελώς από καύσιμα, την Κυριακή και σε άλλα 800 εξαντλήθηκε τουλάχιστον ένας τύπος καυσίμου, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλίς.

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν τις παραδόσεις σε τουλάχιστον τέσσερα από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας ως αντίδραση στη νέα εργατική νομοθεσία που καθιστά ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύσουν το προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι μια παρατεταμένη απεργία στα γαλλικά διυλιστήρια είχε πραγματοποιηθεί το 2010, και είχε ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού σε αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη, ενώ χιλιάδες πρατήρια ξέμειναν από καύσιμα.

Δημήτρης Σταμούλης