ΕΥ ΖΗΝ

Πόσα φακελάκια Panini θα χρειαστεί να αγοράσετε για να συμπληρώσετε το άλμπουμ του Μουντιάλ της Ρωσίας

Πόσο κοστίζουν τα αυτοκόλλητα Panini ανά τον κόσμο - Κεντρική Εικόνα

Μπορεί η έδρα της FIFA να βρίσκεται στη Ζυρίχη, αλλά όσον αφορά τα συλλεκτικά αυτοκόλλητα της Panini για το Μουντιάλ, οι Ελβετοί είναι «ριγμένοι».

Πουθενά αλλού τον κόσμο δεν τα βρίσκεις πιο ακριβά.

Ένα φακελάκι με πέντε αυτοκόλλητα, για το άλμπουμ με τις εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωσης, κοστίζει 1,8 δολάρια στην Ελβετία, τρεις φορές περισσότερα από τα 0,59 δολάρια που κοστίζει στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Λουτσιάνο Σομπράλ, αυτή η ανισότητα αποτελεί ευκαιρία για κάποιους να βγάλουν χρήματα.

«Θεωρητικά ναι, αν γεμίσεις μια βαλίτσα με αυτοκόλλητα στη Βραζιλία και τη φέρεις στην Ελβετία, το ποσοστό κέρδους σου είναι υψηλό», λέει γελώντας. Μάλιστα τα αυτοκόλλητα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δείκτης αγοραστικής δύναμης, κάπως σαν τον Big Mac Indexτου Economist.

Η Panini, με έδρα τη Μοδένα της Ιταλίας, πουλάει αυτοκόλλητα για κάθε διοργάνωση από εκείνη του 1970 στο Μεξικό και μετά. Μικροί και μεγάλοι συλλέκτες σε όλο τον κόσμο τρέχουν να συμπληρώσουν το άλμπουμ τους πριν ξεκινήσουν οι αγώνες – φέτος η σέντρα γίνεται στις 14 Ιουνίου, στη Ρωσία.

Η διακύμανση των τιμών ανά τον κόσμο είναι παρόμοια με εκείνη των Big Mac, σύμφωνα με την ανάλυση του Σομπράλ από 21 χώρες και την Ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη απόκλιση στις τιμές των αυτοκόλλητων παρουσιάζεται ανάμεσα στη Λατινική Αμερική, ειδικά τη Βραζιλία, και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Για να ολοκληρωθεί η συλλογή χρειάζονται 682 αυτοκόλλητα. Για να γεμίσει κάποιος το άλμπουμ χωρίς να ανταλλάσσει αυτοκόλλητα με άλλους, θα χρειαστεί να αγοράσει κατά μέσο όρο 967 πακέτα, σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή Πολ Χάρπερ από τη Μαθηματική Σχολή του Κάρντιφ. Για την Ελβετία, αυτό μεταφράζεται σε 1.741 δολάρια και για τη Βραζιλία σε 570 δολάρια.

Πηγή: www.insider.gr