ΕΛΛAΔΑ

Λεηλάτησαν τα «λουλούδια του Δαρβίνου» για να τα πουλήσουν ως €10.000 το κιλό (photos)

Λεηλάτησαν τα «λουλούδια του Δαρβίνου» για να τα πουλήσουν ως €10.000 το κιλό (photos) - Κεντρική Εικόνα

Στα πράσα, με τεράστια ποσότητα ενός σπάνιου βοτάνου, του «λουλουδιού του Δαρβίνου», που πωλείται πανάκριβα στις ευρωπαϊκές αγορές, πιάστηκαν έξι Αλβανοί στο Γράμμο.

Οι Αλβανοί είχαν μαζέψει 132 κιλά και 100 γραμμάρια του μοναδικού φυτού, τα οποία είχαν φορτώσει σε δέκα άλογα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος είναι αυξημένα τα μέτρα στα ορεινά των ελληνοαλβανικών συνόρων για την πάταξη της λαθραίας συγκομιδής αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Νεστορίου Καστοριάς που πραγματοποιούν διαρκείς ελέγχους στα ορεινά των συνόρων, ειδικά σε περιοχές όπου φύονται τα σπάνια αρωματικά φυτά, εντόπισαν την ομάδα των Αλβανών στη θέση «Κοτρώνι», κοντά στο χωριό Γράμμο, μόλις ένα χιλιόμετρο από τη γραμμή των συνόρων σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.

Οι αλλοδαποί είχαν φορτώσει σε 14 τσουβάλια τα βότανα τα οποία είναι γνωστά στην Καστοριά με την ονομασία «Δρακάκι». Πρόκειται για το βότανο primoula veris ή «λουλούδι του Δαρβίνου», το οποίο στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται, είναι μόνο άγριο, με αποτέλεσμα η τιμή του να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Οι Αλβανοί το εξάγουν σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί και πάνω από τις 10.000 ευρώ το κιλό.

Γιατί λουλούδι του Δαρβίνου

Γιατί όμως λουλούδι του Δαρβίνου; Διότι έχει εξελιχθεί κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο, που μελέτησε εκτενώς ο Δαρβίνος κι ενίσχυσε τη θεωρία του. Η πρίμουλες έχουν δύο ειδών άνθη. Το ένα έχει ψηλό στύλο που εξέχει σαν καρφίτσα και κοντούς στήμονες (μακρύστυλο), ενώ το άλλο έχει το αντίθετο, κοντό στύλο και ψηλούς στήμονες (βραχύστυλο). Αυτή η διαφορά ονομάζεται ετεροστυλία, και η παραγωγή κάθε παραλλαγής είναι χαρακτηριστικό του κάθε φυτού, ένα φυτό δηλαδή θα παράγει μόνο άνθη της μίας των δύο παραλλαγών. Αυτό κέντρισε την περιέργεια του Δαρβίνου, ο οποίος το μελέτησε περαιτέρω. Αρχικά θεώρησε πως αυτό είναι ο πρόδρομος της εξέλιξης σε δίοικο φυτό, δηλαδή τα κοντότερα όργανα κάθε άνθους ίσως ήταν εκφυλισμένα και κάποτε θα έπαυαν να λειτουργούν, ώστε το είδος να μείνει με δύο ξεχωριστά φύλλα, για ν’αποφεύγεται η αυτογονιμοποίηση, επιζήμια για τη γενετική ποικιλομορφία. Ανακάλυψε όμως κάτι εκπληκτικότερο, που κι αυτό εξελίχθηκε για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας. Παρατήρησε ότι όχι μόνο η αυτογονιμοποίηση ενός άνθους ήταν αδύνατη, αλλά και οι προσπάθειες γονιμοποίησης μεταξύ ανθέων της ίδιας μορφής σε διαφορετικά φυτά αποτύγχαναν. Απεναντίας οι γονιμοποιήσεις μεταξύ φυτών με τις διαφορετικές ανθικές παραλλαγές ήταν επιτυχημένες. Έτσι έφτασε στο συμπέρασμα ότι η πρίμουλα έχει εξελίξει έναν μοναδικό τρόπο διατήρησης της γενετικής ποικιλομορφίας, πάνω στην οποία μπορεί έπειτα να δράσει η φυσική επιλογή. Τα άνθη θα πρέπει υποχρεωτικά να γονιμοποιηθούν από φυτό της άλλης παραλλαγής, κι έτσι είναι αδύνατο να γονιμοποιήσουν τον εαυτό τους ή γειτονικό άνθος στο ίδιο φυτό. Εάν το καλοσκεφτούμε, είναι σαν νά’χουμε τέσσερα ξεχωριστά φύλα. Το ίδιο χαρακτηριστικό έχει εξελιχθει ανεξάρτητα και σ’άλλες οικογένειες ανθοφορων φυτών.

Πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον του Δαρβίνου, όλη η οικογένεια φαίνεται να είχε αγάπη προς αυτά τα λουλούδια. Τα παιδιά του Δαρβίνου αρέσκονταν να φτιάχνουν περιδέρεα μ’αυτά, πλέκοντας μεταξύ τους τους στύλους της μακρύστυλης παραλλαγής.