ΕΛΛAΔΑ

Οργανωμένες επιδρομές Αλβανών στα ελληνικά βουνά

Οργανωμένες επιδρομές Αλβανών στα ελληνικά βουνά - Κεντρική Εικόνα

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησαν οι επιδρομές στα «λιβάδια» αρωματικών φυτών και βοτάνων του Γράμμου σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο με ομάδες Αλβανών οι οποίες εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος ξεριζώνουν όσα φυτά και βότανα προλάβουν, τα φορτώνουν σε γαϊδουράκια και επιστρέφουν στο αλβανικό έδαφος

Έξι δράστες είχαν θερίσει στην κυριολεξία το «δρακάκι» που φύεται στην περιοχή, είχαν φορτώσει 132 κιλά σε δέκα άλογα και ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όμως πριν προλάβουν να περάσουν τα σύνορα συνελήφθησαν από αστυνομικούς συνοριακής φύλαξης Νεστορίου.

Οι επιδρομές των Αλβανών γίνονται όλο και πιο συχνές, όλο και περισσότερες με τις υποθέσεις που εντοπίζονται από τις αστυνομικές δυνάμεις στους τρεις ακριτικούς νομούς, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Καστοριάς να είναι συχνές κυρίως στην εαρινή και θερινή περίοδο, όπως μεταδίδει το epiruspost.gr.

Η παράνομη συλλογή βοτάνων στην ελληνοαλβανική μεθόριο, είναι πρόβλημα που έχει παρελθόν με μεγάλες συνέπειες στην πανίδα της περιοχής.

Η Αλβανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων διατηρώντας σχέσεις με αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Σημαντικές ποσότητες βοτάνων προέρχονται από τις επιδρομές στα ελληνικά βουνά, κυρίως στην Μουργκάνα και τον Γράμμο.

Στον Γράμμο άλλωστε υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι "συλλέκτες".

Είναι εύκολη η πρόσβαση από τη γειτονική Αλβανία, καθώς κάποια χωριά απέχουν μόλις 15 λεπτά με τα πόδια και οι παράνομοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η συλλογή βοτάνων είναι παράνομη σε όλη την ελληνική επικράτεια και επιτρέπεται μόνο με άδεια από το τοπικό δασαρχείο για συγκεκριμένο είδος και συγκεκριμένη ποσότητα.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα ελληνικά βότανα είναι περιζήτητα καθώς περιέχουν περισσότερα βιοδραστικά συστατικά από τα βότανα άλλων χωρών, κάτι που οφείλεται στις ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας.