ΑΓΟΡΕΣ

Στο 4% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Στα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα ποντάρει η Nordea - Κεντρική Εικόνα

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όχι μόνο αντιστάθηκαν στις πιέσεις που εμφανίζονται στις διεθνείς αγορές, αλλά κατάφεραν να κλείσουν με μικρή άνοδο. Στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκονται τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετές αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε σήμερα το 3%, για πρώτη φορά, μετά από τρία συνεχή έτη.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σήμερα στα 31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, λήξεως 30-01-2028, υποχώρησε στο 4,00% από 4,07% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,63% να διαμορφωθεί στο 3,37% από 3,42%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου και διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2212 δολ. από το επίπεδο των 1,2209 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η άνοδος του δολαρίου αποδίδεται στα τεκταινόμενα στην αγορά συναλλάγματος, η οποία, με τη σειρά της, προεξοφλεί τις προσδοκίες των επενδυτών για επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και επιβράδυνση της στην ευρωζώνη.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,188%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,211%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,270%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,328% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,345%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2213 δολάρια.