ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζει πτωτικά ο Dow Jones

Προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση της πενταετίας οδεύουν οι διεθνείς αγορές - Κεντρική Εικόνα

Με μικτές τάσεις έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία «ομοβροντία» ανακοινώσεων κερδών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και παρακολουθούν με προσοχή τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες πλησιάζουν στα υψηλά επίπεδα που είχαν προκαλέσει στο παρελθόν αναταράξεις στην αγορά. Με οριακές απώλειες έκλεισε ο Dow Jones συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,98% και ξεπέρασε νωρίτερα το 2,995%.. Η απόδοσή του αυξήθηκε στο 2,9790% στην αρχή της συνεδρίασης στην Ευρώπη - είναι η υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2014 - με τη διαφορά της από την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου να φθάνει για λίγο στο υψηλότερο επίπεδο 29 ετών.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 14,25 μονάδων (-0,06%) στις 24.448,69 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε με απώλειες 17,52 μονάδων (-0,25%) στις 7.128,6 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με κέρδη 0,15 μονάδων (+0,01%) στις 2.670,29 μονάδες.

Περισσότερες από 180 εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και οι Amazon, Alphabet, Facebook, Microsoft, Boeing και Chevron. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς αναλυτές θα έχουν οι απόψεις των επικεφαλής των εταιρειών σχετικά με την έκθεσή τους στην Κίνα εν μέσω των πρόσφατων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε το Σάββατο ότι είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Κίνα, μία κίνηση που αναμένεται να χαλαρώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το πετρέλαιο, με το αμερικανικό WTI να ενισχύεται κατά 0,4% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 68,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent κινήθηκε ανοδικά κατά 0,9% κλείνοντας στα 74,71 δολάρια το βαρέλι. 

Σημειώνεται ότι η αγορά ανησύχησε την Παρασκευή, όταν ο Τραμπ επέκρινε, με ανάρτησή του στο Twitter, τον ρόλο του ΟΠΕΚ στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών, αλλά γρήγορα σταθεροποιήθηκε. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του μπρεντ υποχωρούσαν 20 σεντς στα 73,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αμερικανικού αργού μειώθηκαν στα 68,16 δολάρια.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο χρυσός, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς συνεχίζει να ενισχύεται το αμερικανικό δολάριο. Η τιμή του υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων χάνοντας 1,1% στα 1.324 δολ/oz.