ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δάνειο ύψους 75 εκατ. δολαρίων από την EBRD στην Energean

Μεγάλο deal Energean-Edison στους υδρογονάνθρακες - Κεντρική Εικόνα

Δάνειο ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Energean για το πρόγραμμα γεωτρήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πρίνο. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις δανεισμού στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, πανευρωπαϊκά προς την οποία ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι πλέον τρομερά φειδωλός, ακριβώς λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές πετρελαίου της τελευταίας διετίας.

Επιπλέον παρότι δεν έγινε γνωστό το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η ελληνική εταιρεία, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό κινείται σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τις αποδόσεις των υπό διαπραγμάτευση ομολόγων των περισσότερων ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ακόμη χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι η Τράπεζα για την χορήγηση του δανείου αναγνώρισε τις εκτιμήσεις των ανεξάρτητων μελετητών για το ύψος των αποθεμάτων πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, ύψους 30 εκατομμυρίων βαρελιών, τα οποία θα εξορύξει η ελληνική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν πηγές της Energean, η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας διήρκεσε πολλούς μήνες. Παρότι δε οι συζητήσεις ξεκίνησαν εν μέσω της κρίσης τιμών πετρελαίου, η EBRD προχώρησε στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους για την εταιρεία.