ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε 6 ανοδικές συνεδριάσεις, με κέρδη 6,18%

Χ.Α.: Απέφυγε τα χειρότερα, αλλά οι πωλητές συνέχισαν το πτωτικό σερί - Κεντρική Εικόνα

Παρά την επιφυλακτική εικόνα στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών σε μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών από τα πρωινά χαμηλά και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, είχαν σαν αποτέλεσμα το γύρισμα των βασικών δεικτών σε θετικό πρόσημο.

Έτσι, γενικός δείκτης και κλαδικός δείκτης τραπεζών, συμπλήρωσαν και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 6,18% και 17,67%, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, έναντι 535 εκατ. ευρώ, χωρίς δηλαδή να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση του τιμήματος από αυτό που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε προσφέρει τη Δευτέρα, ανακηρύχθηκε και επίσημα προτιμητέος επενδυτής για το 66% του ΔΕΣΦΑ η κοινοπραξία των εταιρειών "Snam S.p.A.", "Enagás Internacional S.L.U." και "Fluxys S.A.".

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο και την τελική εικόνα των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή και σαφώς καλύτερη από αυτή που κατέγραφαν οι εν λόγω μετοχές στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά (Alpha Bank +1,04%, Eurobank -1,02%, Εθνική +0,57% και Πειραιώς -0,62%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, στις πληροφορίες ότι οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα "stress tests" στέκεται η Bank of America/Merrill Lynch, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμα γνωστές. Υπενθυμίζει προηγούμενη έκθεσή της, με την οποία επεσήμανε ότι το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων παραμένει τεράστιο, αλλά και το ότι το πακέτο εργαλείων της Κομισιόν για τη μείωσή τους ίσως καθυστερήσει τις παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Παράλληλα αναβαθμίζει τη Eurobank και την Εθνική σε "Neutral" σύσταση καθώς εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι τα συγκεντρωμένα βιβλία δανείων τους θα μπορούσαν να τις ανταμείψουν το 2018. Συνεχίζει ωστόσο να διατηρεί σύσταση "Underperform" για την Πειραιώς και την Alpha.

Οι τιμές - στόχοι

  • Αlpha Βank: Στο 1,6 ευρώ, από 1,36 ευρώ προηγουμένως
  • Eurobank: Στο 1,14 ευρώ, από 0,65 ευρώ προηγουμένως
  • Εθνική Τράπεζα: Στο 0,32 ευρώ, από 0,25 ευρώ
  • Πειραιώς: Στα 3,23 ευρώ από 3,26 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, την εποχιακή αδυναμία για τον κλάδο διύλισης στην Ευρώπη καταγράφει η UBS σε έκθεσή της, μετά και την πτώση των περιθωρίων διύλισης το πρώτο τρίμηνο. 

Ο οίκος προβλέπει ανάκαμψη των περιθωρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ δεν προχωρά σε αλλαγές στις προβλέψεις του για τα μεγέθη των εταιρειών, καθώς οι προοπτικές παραμένουν θετικές για τον κλάδο. 

Η UBS σημειώνει ότι προτιμά τις μετοχές των "Motor Oil", "Saras" και "Turpas". Για την Ελληνική εταιρεία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 22 ευρώ. 

Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση "neutral" για τα ΕΛΠΕ και την τιμή - στόχο των 8,5 ευρώ.

Από το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δείχνει σχετική επικράτηση των αγοραστών.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, μόνο ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,33%) και ΕΧΑΕ (-1,74%), σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+4,34%), Μυτιληναίο (+3,33%), Σαράντη (+3,52%) και ΟΤΕ (+2,61%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ,Motor Oil, Jumbo, Τιτάν και Folli Follie Group.  

"Κάτω των προσδοκιών θα κινηθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα την επόμενη διετία", εκτιμά η Citi.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος και το 2019 θα κινηθεί περί το 1% - 1,5%, καθώς η περιορισμένη εγχώρια ρευστότητα, η αδύναμη ανταγωνιστικότητα και τα δημοσιονομικά μέτρα συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη. 

Ο οίκος θεωρεί πιθανή μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, αν και θα εκθέσει πιο άμεσα την Ελλάδα στις "ορέξεις" των αγορών.

Παράλληλα, εκτιμά ότι είναι απίθανη μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους στα δάνεια του επίσημου τομέα, χωρίς να αποκλείει πάντως κάποιους περιορισμένους συμβιβασμούς. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 839,32 (-0,36%) και 850,02 μονάδων (+0,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 848,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 82 εκατ., από τα οποία τα 27,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι Euromedica (+17,28%), Σπύρου (+9,93%), ΕΚΤΕΡ (+9,38%), Μουζάκης (+6,99%), Ιασώ (+4,51%), MIG (+3,97%) και Παπουτσάνης (+2,79%).