ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Οι αγοραστές έκαναν το 3x3 με επικεφαλής τις τράπεζες

Συνεχίζουν να επιδεινώνονται τεχνική εικόνα και ψυχολογία στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αγνοώντας το επιφυλακτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών και παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τον τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε το τελικό +7,39% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αμφιβολιών όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση το σύνολο των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +7,47%, Eurobank +6,98%, Εθνική +7,43% και Πειραιώς +7,73%).

Χωρίς αμφιβολία οι σημερινές δηλώσεις Φραγκιαδάκη, έδωσαν το έναυσμα στους αγοραστές να ωθήσουν τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, "όλες οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να περάσουν τα 'τεστ αντοχής' της ΕΚΤ", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για συμβάσεις εγγυήσεων ύψους 640 εκατ. για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι "ενημέρωση για το πώς οδεύει η διαδικασία θα έχουν οι τραπεζίτες κατά την επίσκεψή τους στη Φρανκφούρτη".

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, θετική για τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται η Wood σε ανάλυσή της για τον κλάδο, με την οποία αναβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε "αγορά" από "διακράτηση".

Τα επιχειρήματα του οίκου είναι: α) τα ισχυρά κεφαλαιακά "μαξιλάρια" πριν από το "stress test", β) οι "ευπρεπείς" δείκτες κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι καλές πιθανότητες να πιαστούν οι στόχοι του SSM, γ)μια σταδιακή βελτίωση των τάσεων αναφορικά με την κερδοφορία από το 2018 και έπειτα, οδηγούμενη από τη μείωση του "κόστους ρίσκου" και δ) η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος με χαμηλότερο το ρίσκο Χώρας.

Αναλυτικά σε ότι αφορά τις τιμές - στόχους:

Αlpha Βank: Σύσταση "αγορά" με την τιμή - στόχο στα 2,7 ευρώ, από 2,5 προηγουμένως.

Εθνική Τράπεζα: Σύσταση "αγορά" με την τιμή - στόχο στα 0,4 ευρώ, όσο και προηγουμένως.

Τράπεζα Πειραιώς: Σύσταση "διακράτηση" με την τιμή - στόχο στα 3,3 ευρώ, από 3,5 ευρώ προηγουμένως.

Eurobank: Σύσταση "αγορά" με την τιμή - στόχο στα 1,2 ευρώ, από 1 ευρώ προηγουμένως.

Η Wood εκτιμά πως οι τράπεζες θα περάσουν τα "stress tests", αλλά ίσως όχι "πανηγυρικά". Πιστεύει ότι η αρνητική μεταβολή στο δυσμενές σενάριο θα είναι αρκετά μεγάλη (ανάλογη με αυτή του 2015) και θα αναλώσει μεγάλο μέρος του κεφαλαιακού "μαξιλαριού". Παρ’ όλα αυτά η επιτυχημένη ολοκλήρωση της άσκησης θα πρέπει να μειώσει τους φόβους αναφορικά με μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Εκτιμά ότι οι ανησυχίες για τα κεφάλαια είναι απίθανο να εξαφανιστούν πλήρως, δεδομένου του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής ποιότητας του κεφαλαίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών bluechips.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για 3Ε (-5,62%), Σαράντη (-2,78%) και Grivalia Properties (-2,16%).

Από τους τίτλους που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+3,06%), ΑΔΜΗΕ (+2,90%), ΔΕΗ (+3%) και ΕΧΑΕ (+4,90%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ.

Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση μουδιασμένα υποχωρώντας μέχρι τις 809,26 μονάδες (-0,21%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι τις 826,98 (+1,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 820,88 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,23%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 78,6 εκατ., από τα οποία τα 12 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Attica Bank (+11,58%), Υγεία (+9,57%), ΑΕΓΕΚ (+6,54%), Κορδέλου (+6,52%), ΑΝΕΚ (+5,33%), Περσεύς (+5,19%), Αλουμύλ (+4,81%), MIG (+4,59%), Κέκροψ (+3,85%) και Παπουτσάνης (+3,81%).