ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Δεν αποδεχόμαστε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών»

Τζανακόπουλος: Σεβασμός όλων των κρατών σε διεθνές δίκαιο και ελληνική κυβέρνηση - Κεντρική Εικόνα

«Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπογράμμισε ότι «έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης» και σημείωσε ότι για άλλη μια φορά κατέρρευσε το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ περί αμφισβήτησης της δυνατότητας της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο, όπως είπε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει τις δύο προϋποθέσεις: πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων, πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα. Τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένο το παράθυρο ευκαιρίας για λύση που έχει δημιουργηθεί, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «πρέπει να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, τόσο στη γείτονα όσο και στη χώρα μας». Κάλεσε τη ΝΔ «να αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια», λέγοντας ότι «έχει πολιτικό χρέος να στηρίξει την εθνική γραμμή».

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε τη θεωρία των 'γκρίζων ζωνών' ούτε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής μας κυριαρχίας».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος». «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

«Προς καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή»

Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στο Eurogroup της 27ης Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ στη συνέχεια θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις «ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21 Ιουνίου να καταλήξουμε σε μια καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές που θα αφορά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά και την μορφή της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Υπογράμμισε ότι «έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί ήδη στο κείμενο του EG της 15ης Ιουνίου του 2017». Υπενθύμισε ότι η τότε συμφωνία προέβλεπε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ για το μεσοπρόθεσμο διάστημα αλλά και την δημιουργία αποθεματικού που θα λειτουργεί ως εξασφάλιση της ανάκτησης αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018 και μετά.

«Κατέρρευσε το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ»

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «κατά τους τελευταίους μήνες και παρά την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, της ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και της πτώσης της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων που κινούνται μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 2006 ήταν πολλοί εκείνοι που αμφισβήτησαν την δυνατότητα μιας καθαρής εξόδου μιλώντας για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής, πράγμα που θα συνεπαγόταν και ένα τέταρτο μνημονιακό πρόγραμμα για τη χώρα μας».

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι σε ένα «κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας» αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο, για να τονίσει όμως ότι «για άλλη μια φορά το πολιτικό σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, όταν η ΝΔ προέβλεπε τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών και εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και στις δημοσιονομικές προβλέψεις τους για το 2016 και για το 2017, προβλέποντας ενεργοποίηση του «κόφτη».

«Τελικά όχι μόνο διαψεύστηκαν με πάταγο, όχι μόνο η ελληνική οικονομία έπιασε τους στόχους αλλά με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αποδόθηκε και κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε. Είπε ότι «κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαψεύδονται και σήμερα και η χώρα μας βαδίζει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση και την μνημονιακή επιτροπεία με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτουν σταθερά και την εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται».

Για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Υπογράμμισε ότι στη διαπραγμάτευση αυτή «εστιάσαμε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα», για να τονίσει ότι «η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις».

«Αναγνωρίζουμε», πρόσθεσε, «τις πολιτικές δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά μια τέτοια συμφωνία, όμως τα εμπόδια δεν αφορούν μόνο την ΠΓΔΜ αλλά και την Ελλάδα» και πως «οι γείτονές μας πρέπει λοιπόν να κατανοήσουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές». Τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση που έχει δημιουργηθεί να πάει χαμένο», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, τόσο στη γείτονα όσο και στη χώρα μας».

«Η ΝΔ να αφήσει τα ήξεις-αφήξεις, να στηρίξει την εθνική γραμμή»

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σταματήσει λοιπόν τα ήξεις-αφήξεις και τις διαρκείς πολιτικές στροφές, να αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια και να σταματήσει να ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού». Σημείωσε ότι «έχει πολιτικό χρέος να στηρίξει την εθνική γραμμή και να σταματήσει να άγεται και να φέρεται από τις ακροδεξιές φωνές των κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη που ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ως πολιτικούς καθοδηγητές του».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η πρόγνωση για τη στάση της ΝΔ με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών δεν είναι καλή». Διότι, όπως τόνισε, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο των "ΝΕΩΝ", «για άλλη μια φορά λίγες μέρες πριν στο ευαίσθητο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία αποφάσισε να λειτουργήσει ξανά σε αγαστή συνεργασία με τον διωκόμενο για ναρκωτικά επιχειρηματία και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει τα οποία δουλεύουν με μοναδικό σκοπό την προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης που τελικά καταλήγει προπαγάνδα εναντίον της χώρας». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στη ΝΔ τέτοια ανευθυνότητα ώστε «αποφάσισε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση επικαλούμενη ένα κατάπτυστο και κατασκευασμένο δημοσίευμα εξευτελίζοντας τελικά την ίδια την πολιτική της ιστορία». Σχολίασε επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο εξάλλου που συνεχίζει να προστατεύει τον συγκεκριμένο κύριο ταυτιζόμενη με τα μέσα, τις θέσεις και τις επιδιώξεις του».

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις»

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι από την πλευρά της, η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει «τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις, τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε την Ελλάδα σε πυλώνα οικονομικής και γεωπολιτικής σταθερότητας και υπερασπιστή της ειρήνης, της διπλωματίας και του διαλόγου τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και διεθνώς».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σχολιάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ ότι δεν είναι θέμα της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι φόρουμ επίλυσης των διαφορών των μελών της Συμμαχίας. Όπως σημείωσε, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, παρά να υπενθυμίζει διαρκώς ότι «η εδαφική κυριαρχία της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αμφισβητήσεις, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών και να καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες τις οποίες και αυτή η ίδια έχει υπογράψει».

Ερωτηθείς για την επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διέψευσε πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε θέμα γκρίζων ζωνών.

Αναφορικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, είπε ότι «ο κ. Γιλντιρίμ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για προκλητικότητα της ελληνικής πλευράς», υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά επιλέγει να οξύνει την αντιπαράθεση και σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως, από την ενημέρωση από την τουρκική πλευρά, «ολοκληρώνεται η έρευνα του Τούρκου εισαγγελέα και αναμένουμε το κατηγορητήριο και τις τελικές αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης».

Σχετικά με την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει μία μονάδα αφαλάτωσης. «Αυτό και τίποτα περισσότερο» ξεκαθάρισε.

Οικονομία

Σε ερώτηση σχετικά με αντιδράσεις των θεσμών επί προσχεδίου του κειμένου που εστάλη αναφορικά με την στρατηγική ανάπτυξης της χώρας και την αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην προοπτική ελάφρυνσης του χρέους στη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο, είπε ότι η συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο συνεχίζεται και η διαδικασία αναμένεται να καταλήξει στο Eurogroup στις 27 Απριλίου.

«Δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές, αλλά από κει και πέρα, οι τεχνικές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν εν ευθέτω χρόνω», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος, «οι βασικοί άξονες της ρύθμισης του ελληνικού χρέους έχουν συμφωνηθεί ήδη από το Eurogroup του προηγούμενου Ιουνίου του 2017». Το κεντρικό ζήτημα, όπως είπε, είναι ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα επιμήκυνσης της διάρκειας ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων. Η συγκεκριμένη διάρκεια της επιμήκυνσης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αναπτυξιακές προβλέψεις που θα γίνουν, έτσι ώστε η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους να είναι θετική.

Σε ό, τι αφορά τις πληροφορίες για επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν συζητήσεις, ωστόσο καμία τέτοια επίσκεψη δεν έχει ακόμα "κλειδώσει"» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Γιούνκερ είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη χώρα μας».

Συρία

Μιλώντας για τη θέση της κυβέρνησης έναντι των επιθέσεων στη Συρία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «από τη δική μας πλευρά δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε μία ειρηνική επίλυση του συριακού ζητήματος. Η Ελλάδα δεν πρόκειται, όπως και δεν έγινε, να συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις». Τόνισε ακόμα, ότι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Δύση για την επίλυση του συριακού, είναι ο δρόμος της πολιτικής και του διπλωματικού διαλόγου.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Σε ερώτηση σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, όσον αφορά στους μικρομεσαίους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι επειδή η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη, γιατί πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των πιστωτών για να προχωρήσει ο συμβιβασμός, «αρκετές φορές δεν πηγαίνει με τους ρυθμούς τους οποίους θα θέλαμε, ωστόσο είναι ένα θέμα με το οποίο η κυβέρνηση ασχολείται διαρκώς και προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα».

Σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους, είπε ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι 120 δόσεις που προβλέπονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, (γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους), είναι πλέον νόμος και μπορούν να ξεκινήσουν οι σχετικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Ο Κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τη συζήτηση για τον ΠτΔ

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, για στήριξη υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι «εν μέσω της θητείας ενός Προέδρου, ο οποίος, κατά κοινή ομολογία, εκπληρώνει με υπευθυνότητα και με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντά του, είναι προσβλητικό και ως προς τον θεσμό, αλλά και ως προς το πρόσωπο, να ανακινείται ένα τέτοιο ζήτημα». Εξέφρασε δε την εκτίμηση, ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να πάρει θέση και να σταματήσει μία τέτοια συζήτηση, «η οποία δεν κάνει καλό ούτε στους θεσμούς ούτε στην σταθερότητα του πολιτεύματος».

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ ότι οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι δήμαρχοι στην ΤΑ θα πρέπει να ελέγχουν και το 60-65% των δημοτικών συμβουλίων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα συνθέσεων, συναινέσεων, συγκλίσεων, αλλά και ελέγχου της πλειοψηφίας». Τόνισε ότι θέση της κυβέρνηση, είναι να αναμορφώσει, να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς, όχι μόνο στο επίπεδο του κεντρικού κράτους, αλλά και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εξάλλου, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης, στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα έχει μιλήσει με εξαιρετικά υποτιμητικό τρόπο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τους εργαζόμενους, «και σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει προεξοφλήσει ότι ο ίδιος, εφόσον κάποια στιγμή έρθει στην εξουσία -πράγμα το οποίο δεν βλέπω εξαιρετικά πιθανό-, θα αποδυναμώσει τους οργανισμούς και τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων, αλλά και σε επίπεδο εργαζομένων».

Εφαρμογή απλής αναλογικής

Όσον αφορά την επιδίωξη, από την πλευρά της κυβέρνησης, για εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είπε ότι η κυβέρνηση επεδίωξε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση όταν κατέθεσε το σχετικό ν/σ στη Βουλή, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, όπως είπε, η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν επέτρεψε μία τέτοια εξέλιξη. Προσέθεσε πάντως, πως αν το Κίνημα Αλλαγής θέλει να ξανασυζητηθεί το ζήτημα ώστε να εξευρεθούν συναινέσεις «θα είμαστε μάλλον ανοικτοί».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν επιβεβαίωσε, ερωτηθείς σχετικά, τις πληροφορίες περί επικοινωνίας μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρεται στο κόστος διαμονής των κυβερνητικών στελεχών που θα συμμετάσχουν στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Ρόδο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι τα συγκεκριμένα συνέδρια έχουν χαιρετιστεί από όλες τις τοπικές κοινωνίες ως εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι τα κομματικά στελέχη μετακινούνται με δικά τους έξοδα, ενώ σε ό,τι αφορά τους γενικούς γραμματείς και τους υπουργούς, τα έξοδα αναρτώνται στη «Διαύγεια», «δεν ξεπερνούν το κοινό μέτρο». «Αυτά τα δημοσιεύματα περισσότερο τείνουν στο να αναπαράγουν διάφορους λαϊκιστικούς μύθους περί χλιδής στην οποία ζουν οι πολιτικοί και λιγότερο να προσφέρουν στη δημόσια συζήτηση», προσέθεσε.

Ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Όσον αφορά το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά, δηλαδή τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων, που «προϋποθέτει την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να θέτουμε θέμα αριθμητικού ορίου» στη Βουλή.

Σε ό, τι αφορά τις αιτιάσεις των κ.κ. Κουμουτσάκου και Κικίλια περί μυστικής διπλωματίας, είπε ότι η ΝΔ επιμένει να μιλά για μυστική διπλωματία χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει ο συγκεκριμένος όρος, και επισήμανε ότι από τον Δεκέμβριο του 2017 έχουν υπάρξει πολλές ενημερώσεις και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και στο επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών.

«Η ΝΔ προσπαθεί μέσω αυτής της ρητορικής να αποφύγει το χρέος της να πάρει μία σαφή και συγκεκριμένη θέση και επί της ουσίας δικαιολογεί τα ήξεις αφίξεις που έχει επιλέξει ως πολιτική της γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε. Πρόσθεσε δε, ότι η αξιοπιστία και του κ. Κουμουτσάκου και του κ. Κικίλια «ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό» και επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά καλεί την γείτονα να καλύψει το έδαφος ώστε να φθάσουμε σε μία συμφωνία.

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκά, σε συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας του πολιτικού συστήματος».