ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Ανοικτά όλα τα μέτωπα για τον Αλέξη Τσίπρα

Σε μεταμνημονιακό τόνο το νέο σποτ από το Μέγαρο Μαξίμου (vid) - Κεντρική Εικόνα

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από την 8ετή ευρωπαϊκή διάσωση, ο 43χρονος πρωθυπουργός της αντιμετωπίζει προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο "Ο Τσίπρας παλεύει σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο". Οι προκλήσεις στο εγχώριο μέτωπο περιλαμβάνουν τις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή οικονομική ζωή, τις πρώτες γενικές εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς και οι έριδες με συμμάχους και αντιπάλους. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, είναι αντιμέτωπος με την αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία και την περιφερειακή αστάθεια που πηγάζει από την διαμάχη για την ονομασία της γειτονικής ΠΓΔΜ. 

Όπως αναφέρουν ειδικοί, η ικανότητα του Τσίπρα να εξέλθει από όλα αυτά, θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η χώρα και η ευρύτερη περιοχή τα προσεχή χρόνια. Τις εξελίξεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. 

"Το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, την κυβέρνηση αλλά και την Ελλάδα, είναι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα", λέει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νομικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Ο περιορισμός της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας και το διακύβευμα είναι μεγάλο", συμπληρώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εδραιώσει την ηγεμονία του στην περιοχή. 

Εντάσεις με Τουρκία

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κλιμακώθηκε τον Μάρτιο με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

Ενώ "η πιθανότητα μίας ηθελημένης κλιμάκωσης είναι συγκριτικά μικρή", υπάρχει μία αυξανόμενη ανησυχία για ένα "ατύχημα", αναφέρει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Τα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία πάντα επιχειρούσαν κοντά, αλλά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει έμπειρους αξιωματικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και η υποχώρηση της επιρροής ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, καθιστά την εξωτερική διαμεσολάβηση λιγότερο βέβαιη σε περίπτωση ενός ατυχήματος. 

Ονομασία ΠΓΔΜ

Η ελληνική αντίσταση επίσης παρεμποδίζει την προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις αναφορικά με την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, συνεχώς προσκρούουν στα εμπόδια που ορθώνει η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα επιμένει ότι το όνομα "Μακεδονία", θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από την ίδια. 

Όπως τονίζει το Bloomberg, οι χειρισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού στα ανοικτά μέτωπα με Τουρκία και ΠΓΔΜ, έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις στελεχών τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το συγκυβερνών κόμμα. Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επιμένει ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε πρόταση περιλαμβάνει τη λέξη "Μακεδονία". 

Ανησυχία για τις εκλογές

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, οι τριγμοί στην εσωτερική στήριξη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει των εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά, κάτι που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις. 

Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει στο οικονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Μετά από οχτώ χρόνια, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους μεταμνημονιακό πρόγραμμα. 

Παρότι ο Α. Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης πριν το Eurogroup του Ιουλίου, σε συνδυασμό με κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους θα επιτρέψουν μία "καθαρή έξοδο" από το μνημόνιο, οι επικριτές δεν είναι τόσο βέβαιοι ότι αυτό θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα. 

"Η κυβέρνηση έχει κάνει το μεγάλο λάθος να παίξει το χαρτί της καθαρής εξόδου, πολύ νωρίς, παρά την έλλειψη σχεδίου για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο", ανέφερε στο Bloomberg, o Wolfango Piccoli, πρόεδρος τςη συμβουλευτικής Teneo Intelligence.