ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Chipita ετοιμάζει εργοστάσιο στην Ινδία για κρουασάν και πραλίνα

O Μr Chipita ανερχόμενη δύναμη στην υδροπονική ντομάτα (photos) - Κεντρική Εικόνα

Όλα δείχνουν ότι δε θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα η είσοδος του κρουασάν της Chipita στην αχανή αγορά της Ινδίας. Μπορεί ο σύμμαχός της σε αυτή την προσπάθεια να είναι η Ινδική Britannia Industries, με την οποία έχουν συστήσει την κοινοπραξία Britchip Foods Limited, ωστόσο η ελληνική εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει την ιταλική Bauli, τα κρουασάν της οποίας κυκλοφορούν ήδη στην ινδική αγορά.

Η ιταλική Bauli, διαθέτει από πέρυσι το Φθινόπωρο εργοστάσιο στην Ινδία –σ.σ. είναι το πρώτο εκτός Ιταλίας- για την παραγωγή κρουασάν υπό την εμπορική ονομασία Moonfils. Η δυναμικότητα του συγκεκριμένου εργοστασίου είναι 17.000 τόνοι κρουασάν, ενώ η Bauli ευελπιστεί πως η Ινδία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μετά την Ιταλία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. 

Τόσος είναι πάνω κάτω και ο χρόνος που δίνουν οι ειδικοί αφ ενός για τη διείσδυση του κρουασάν στην καθημερινότητα των Ινδών και αφετέρου για να έρθουν κέρδη στα ταμεία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτή τη νέα κατηγορία για την ινδική αγορά.

Image result for bauli κρουασαν

Σε ό,τι αφορά τώρα την Chipita, η οποία έχει κλείσει το εργοστάσιο πραλίνας που διέθετε στην Ινδία, και την Britannia, ο σχεδιασμός τους προβλέπει πως το εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2018 αρχές του 2019, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του conference call παρουσίασης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Ινδικής εταιρείας.

Image result for bauli

Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο το εργοστάσιο να λειτουργήσει νωρίτερα, κάτι πάντως που δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλα τα στελέχη της κοινοπραξίας. Η διοίκηση πάντως η Ινδικής Britannia αναμένει πως τα έσοδα της Britchip Foods Limited θα αγγίξουν τα 25 εκατ. ευρώ μέσα στην τριετία.

Image result for Britannia Industries,

Η επένδυση για τη δημιουργία του εργοστασίου στην Ινδία θα ξεπεράσει σε πρώτη φάση τα 14 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το εργοστάσιο εκτός από κρουασάν, θα παράγεται και η πραλίνα φουντουκιού. Ο Ινδός "βασιλιάς" των μπισκότων, ελέγχει μερίδιο 38% στην τοπική αγορά και διανέμει τα προϊόντα που παράγει σε 4 εκατομμύρια σημεία πώλησης, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει, λόγω του ισχυρού δικτύου διανομής, και στην προώθηση όχι μόνο του κρουασάν αλλά και της πραλίνας φουντουκιού.

Εκτίμηση η οποία επισημαίνεται και στην οικονομική έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής εταιρείας στην οποία αναφέρεται "είμαστε αισιόδοξοι ότι η συνεργασία αυτή (σ.σ. με την Britannia) θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη της δραστηριότητας μας στην Ινδία, διευρύνοντας σημαντικά τις προοπτικές εξέλιξης μας στη χώρα αυτή.”