ΑΓΟΡΕΣ

Μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, συνεχείς εναλλαγές προσήμων στο Χ.Α.

Σε αναστολή από το Χρηματιστήριο γνωστή ελληνική εταιρεία ενδυμάτων - Κεντρική Εικόνα

Με εμφανή νευρικότητα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς συνεχίζονται οι ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων, όμως οι επενδυτές έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στα εμπορικά μέτωπα ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και στις γεωπολιτικές εντάσεις, με επίκεντρο την Συρία.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε τους ανώτερους υπουργούς της σε μία ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα Πέμπτη, για να συζητήσουν τη συμμετοχή στην πιθανή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ και της Γαλλίας κατά της Συρίας, μετά την επίθεση με χημικά κατά πολιτών.

Όσον αφορά τα μάκρο που έχουν ανακοινωθεί, η έλλειψη ζήτησης άφησε αμετάβλητες τις τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερο μήνα τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Bloomberg, οι δείκτες παρέμειναν μηδενικοί, με τις μειώσεις στο Λονδίνο και στις νοτιοανατολικές περιοχές να αντισταθμίζονται από τα κέρδη σε East Midlands, Ιρλανδία και Ουαλία.

Η ζήτηση από νέους αγοραστές υποχώρησε για 12ο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο αριθμός των κατοικιών που ήταν για πώληση μειώθηκε περαιτέρω. Μάλιστα οι μεσίτες ανέφεραν ότι υπήρξε αύξηση στον αριθμό των σπιτιών που αποσύρθηκαν από την πώληση.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στη Γαλλία έφτασε στο 1,7% τον Μάρτιο, στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2012 (σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά στοιχεία), σύμφωνα με τα τελικά εναρμονισμένα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από την αρμόδια στατιστική υπηρεσία.

"Η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας αναμένεται να χάσει κάποιο ρυθμό", σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, στη μηνιαία έκθεσή του.

Προειδοποιεί επίσης ότι, "οι εμπορικές διαφωνίες φέρνουν σύννεφα και στη παγκόσμια οικονομία και στον γερμανικό τομέα εξαγωγών".

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ενώ τείνουν να συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο γενικός δείκτης αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινούμενος, μέχρι στιγμής, σε ένα εύρος μεταξύ 803,10 (+0,47%) και 795,76 μονάδων (-0,44%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 24 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Η νευρικότητα είναι περισσότερο εμφανής στο τραπεζικό ταμπλό, ενώ πιο "ψύχραιμη" δείχνει η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips.

Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Viohalco, Grivalia Properties, Jumbo και Σαράντης, ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Εθνική (-1,03%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,11%) και Eurobank (-1,23%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζουν θετικά οι Κρητών Άρτος (+9,82%), Ιντρακάτ (+6,25%), Ιντρακόμ (+3,74%), J&P Άβαξ (+2,86%) και Κέκροψ (+10%).

Στην περίπτωση του τελευταίου τίτλου και σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, ""ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εις βάρος της εταιρείας εφετειακή απόφαση, γιατί, κατά παράβαση του άρθρου 281 ΑΚ, είχε απορρίψει ως μη νόμιμη την ένσταση καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώματος κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία η ΚΕΚΡΟΨ επικαλείτο, ότι το Ελληνικό Δημόσιο επί τουλάχιστον 70 χρόνια ρητά αναγνώριζε την κυριότητά της με σειρά επιδηλωτικών πράξεων.

Ως εκ τούτου η υπόθεση θα εισαχθεί εκ νέου στο Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση, σύμφωνα με τις κατά τα ανωτέρω δεσμευτικές για το Εφετείο κρίσεις του Αρείου Πάγου".

Η Εταιρεία σημειώνει ότι θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη, αναφορικά με την πορεία της υποθέσεως.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 807 μονάδων και ιδιαίτερα αρνητική η υποχώρηση χαμηλότερα των 797 μονάδων.