ΑΓΟΡΕΣ

Σε ελεύθερη πτώση ρούβλι και τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα ενισχύεται μετά τη μείωση της φορολογίας στις τραπεζικές καταθέσεις  - Κεντρική Εικόνα

Δύσκολες μέρες περνούν στις διεθνείς αγορές, ρούβλι και τουρκική λίρα στη δίνη των εντάσεων τόσο σε εμπορικό όσο και διπλωματικό επίπεδο. 

Η τουρκική λίρα βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε «στενό κλοιό» ρευστοποιήσεων υπό τον φόβο μαζικών εκροών κεφαλαίων από την Τουρκία μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης και εν μέσω ανησυχιών σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς και λόγω φόβων για υπερθέρμανση της οικονομίας, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Για πρώτη φορά, η λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο 4,10, από 4,075 που ήταν τη Δευτέρα. Ο τουρκικός δείκτης Borsa Istanbul 100 έσπασε νέο πτωτικά νέο φράγμα παρασύροντας και το νόμισμα, όπως επισημαίνει στους Financial Times ο Πιότς Ματίς από τη Rabobank. «Μια τέτοια διάσπαση είχαμε προειδοποιήσει ότι θα δώσει αρνητικό σήμα στη λίρα, καθώς υποδηλώνει ότι οι ξένοι επενδυτές συρρικνώνουν τις θέσεις τους σε τουρκικές μετοχές», εξηγεί.

Τρίτη ημέρα πτώσης για το ρούβλι

Σε αντίθεση με την τουρκική λίρα. το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από την προηγούμενη Παρασκευή.

Το ρωσικό νόμισμα έχει βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 την Τετάρτη, μετά τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εις βάρος 40 επιφανών Ρώσων επιχειρηματιών και αξιωματούχων.

Ειδικά τις τρεις τελευταίες ημέρες, το ρούβλι έχει καταγράψει σοβαρές απώλειες για να υποχωρήσει η ισοτιμία ευρώ/ρούβλι στα επίπεδα του 79. 

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέβαλε την προγραμματισμένη δημοπρασία ομολόγων για αυτή την εβδομάδα. Είναι η πρώτη φορά, που λαμβάνει τέτοια απόφαση από το 2015, όταν η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση.