ΑΓΟΡΕΣ

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ευρώπη και Χ.Α.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ παρακολουθούν και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Έτσι, αναπάντεχη πτώση είχε η μεταποιητική παραγωγή στη Βρετανία τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση από τον Μάρτιο του 2017 και ήταν χειρότερη από την πρόβλεψη του Reuters, που έδειχνε 0,2% άνοδο.

Η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε 1,6% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο στη Βρετανία, προκαλώντας έκπληξη στους οικονομολόγους με την επέκταση των απωλειών του προηγούμενου μήνα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πτώση, που ήταν σε αντίθεση με την πρόγνωση των οικονομολόγων για 0,7% άνοδο, οδηγεί τις ετήσιες απώλειες σε περίπου 3%, βαθύτερα από το αναμενόμενο 2,5%.

"Οι χρεοκοπίες εταιρειών λιανικής ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους", σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Moody’s.

Σε έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως "28 εταιρείες λιανικής χρεοκόπησαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, έναντι 23 πριν έναν χρόνο. Οι δύο τελευταίες ήταν αυτές των 'Sears' και 'Claire’s Stores'.Η πρώτη πραγματοποίησε μια 'επώδυνη ανταλλαγή χρέους', ενώ η τελευταία υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα".

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το ανοδικό ξεκίνημα, γρήγορα επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς η εγχώρια αγορά ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν ο γενικός δείκτης θα διατηρηθεί υψηλότερα των 800 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 812,42 (+0,23%) και 801,95 μονάδων (-1,06%), ενώ ο τζίρος, σχετικά μειωμένος, πλησιάζει τα 16 εκατ., από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου και επικεντρώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος, από πλευράς ενεργών παικτών, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι μετοχές των GrivaliaProperties (+0,56%), ΕΥΔΑΠ (+1,54%), ΟΤΕ (+0,09%) και Σαράντη (+0,36%).

Από τους τίτλους που πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-2,03%),Eurobank (-2,57%), 3Ε (-2,30%), ΟΛΠ (-2,12%) και Folli Follie Group (-2,12%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Motor Oil,Jumbo, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καλό θα ήταν ο γενικός δείκτης να μην δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα των 800 μονάδων και σε καμία περίπτωση να μην δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 797 μονάδων.