ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Με διαθέσεις, για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

Χ.Α.: Με διαθέσεις, για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των δηλώσεων του Κινέζου προέδρου και στην κίνηση αυτή ακολουθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό του δείκτη να προσπαθεί για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, "το Πεκίνο θα προχωρήσει σε μείωση των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων, ενώ θα μειωθούν και οι δασμοί που επιβάλλονται σε μερικά άλλα προϊόντα. Οι μειώσεις αυτές των δασμών, θα γίνουν μέσα στο 2018. Επίσης θα πάρουμε την πρωτοβουλία να αυξήσουμε τις εισαγωγές. Η Κίνα θα εργαστεί σκληρά για την εισαγωγή περισσότερων προϊόντων, τα οποία είναι ανταγωνιστικά και εξυπηρετούν τις ανάγκες των Κινέζων. Παράλληλα, θα επιδιώξει την επίσπευση των εξελίξεων για την συμμετοχή της Κίνας, στην συμφωνία κυβερνητικών προμηθειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου",δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας, που πραγματοποιείται στην κινεζική επαρχία Χαϊνάν, σε δηλώσεις που επιχείρησαν και πέτυχαν να διασκεδάσουν τους φόβους για εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, "τo παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε στο ρεκόρ των 237 τρισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, υψηλότερα κατά περισσότερο από 70 τρισ. δολάρια, σε σύγκριση με μία δεκαετία νωρίτερα", σύμφωνα με ανάλυση του "Institute of International Finance".

Ανάμεσα στις ώριμες αγορές, το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ χτύπησε υψηλό σημείο όλων των εποχών σε Βέλγιο, Καναδά, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία.

Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη, την ώρα που τα επιτόκια έχουν αρχίσει να αυξάνονται παγκοσμίως. Η Ιρλανδία και η Ιταλία είναι οι μόνες, μεγάλες, χώρες όπου το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερα από 50%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ωστόσο, "ο λόγος του παγκόσμιου χρέους ως προς το ΑΕΠ υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς επιταχύνεται η παγκόσμια οικονομία. Βρίσκεται στο 317,8% του ΑΕΠ, ή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό του τρίτου τριμήνου του 2016".

Ερχόμενοι στο Χ.Α. καθαρά ανοδική δείχνει η πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα, με τον γενικό δείκτη να κινείται, μέχρι στιγμής, μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν έχει υποχωρήσει σχετικά από τα πρωινά υψηλά των 814,57 μονάδων (+1,68%), ενώ η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 27,5 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Υπεροπλία των αγοραστών, δείχνει η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με αρνητικό πρόσημο κινούνται μόνο οι Aegean Airlines (-2,25%), Grivalia Properties (-1,10%), Jumbo (-0,27%) και Σαράντης (-0,36%).

Από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Eurobank (+4,44%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολουθούν οι Alpha Bank, Lamda Development,Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ παραμένει σαν επόμενο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 839 μονάδων.