ΕΛΛAΔΑ

Χανιά: Πρόταση για μαρίνα στο υπέροχο Κουμ Καπί (photos)

Χανιά: Πρόταση για μαρίνα στο υπέροχο Κουμ Καπί (photos) - Κεντρική Εικόνα

Την αμφιλεγόμενη πρόταση για κατασκευή μαρίνας στο Κουμ Καπί, επαναφέρουν ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων του νομού και η Ένωση Ελλιμενιζομένων Σκαφών Ενετικού Λιμένα, υποβάλλοντας τη σχετική μελέτη στο υπό διαβούλευση γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Χανίων.

Θέση Εγκατάστασης: Κουμ Καπί

Στόχος είναι, όπως υποστηρίζεται, η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών του νομού που θα οδηγήσει στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού, δίνοντας ταυτόχρονα διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα ελλιμενισμού στον τόπο μας.

Η πρόταση

Η μαρίνα που προτείνεται (Photo) στην μελέτη που έχει εκπονηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι δυναμικότητας 414 θέσεων ελλιμενισμού με δυνατότητα επέκτασης προς τα ανατολικά, με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις έχει προϋπολογισμό 13,3 εκ. ευρώ και αναπτύσσεται σε δύο ζώνες, χερσαία και θαλάσσια.

Τελικό σχέδιο: Κατανομή θέσεων

«Ένα τέτοιο έργο θα δώσει  πνοή στην πόλη μας. Τα πλεονεκτήματα της θέσης Κούμ Καπί που έχει χαρακτηρισθεί Λιμενική ζώνη είναι το ότι η πόλη μας αποτελεί σημείο εισόδου για τα σκάφη που ταξιδεύουν από και προς την Μεσόγειο, είναι μέσα στην πόλη και κοντά σε όλες της απαραίτητες υποδομές, χρησιμοποιείται ελάχιστα σαν χώρος κολύμβησης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Εμμανουήλ Μπαρμπόπουλος.

Πρόταση για μαρίνα στα Χανιά

Από τη μεριά του ο κ. Μιχάλης Παπαβασιλείου, από την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων του νομού και την Ένωση  Ελλιμενιζομένων Σκαφών Ενετικού Λιμένα, αναφέρει:

«Οι ιδιοκτήτες των σκαφών ειναι επιχειρηματιες που δεν φείδονται χρημάτων για διασκέδαση και μάλιστα σε περίοδο διακοπών τους σε μια πόλη που προσφέρεται αρκούντως γι’ αυτό. Αλήθεια έχουμε σκεφθεί με πόσα αυτοκίνητα καλύπτει ένα πρατήριο ένα μόνο σκάφος που προμηθεύεται 5,10,15 τόνους καύσιμο; Φυσικά χωρίς να παραβλέπουμε την τροφοδοσία, τα εξαρτήματα, επιδιορθώσεις πιθανών βλαβών και τέλη ελλιμενισμού. Δεν βλέπω λοιπόν τον λόγο γιατί πρέπει να παραβλέπουμε τους επισκέπτες που καταφθάνουν  από την θάλασσα. Επισκέπτες πολλών “βαλαντιων”.

Στους περισσότερους κοσμοπολίτικους προορισμούς στον κόσμο, λειτουργούν η τίθενται σταδιακά σε λειτουργία σύγχρονες μαρίνες και ξενοδοχειακοί λιμένες. Γιατί θα πρέπει η πόλη μας με τόσα μνημεία, με τόσες ομορφιές να είναι έξω από το ακριβό παιχνίδι;» αναρωτιέται και συμπληρώνει: Το θέμα δεν ειναι ευθύνη ενός μόνο φορέα. Πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και ομοφωνία για την δημιουργία ενός τέτοιου έργου που θα δώσει πραγματική πνοή στον τουρισμό μας.

Διατομή πάνω και διατομή κάτω

 

Εργασίες και υποδομές

Παράλληλα με την διαδικασία προτείνεται να γίνει  αναστύλωση και αξιοποίηση του προμαχώνα. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις προτείνεται να γίνουν στην συστάδα βράχων πίσω από το θέατρο Βλησίδη και να επεκταθούν  ανατολικά όσο χρειάζεται. Ο χώρος αυτός -όπως υποστηρίζεται- μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος χερσαίων υποδομών αλλά και εναπόθεσης και συντήρησης  σκαφών.

Η θαλάσσια ζώνη αφορά χρήσεις και υπηρεσίες εντός λιμένα και έχει εμβαδόν 190.000 τμ. Περιλαμβάνει εκβάθυνση λιμενολεκάνης, σταθερές και πλωτές προβλήτες πρυμνοδέτησης, κατασκευή κρηπιδωμάτων, ράμπα-γλίστρα και εξοπλισμό πρόσδεσης ενώ η χερσαία ζώνη  έχει εμβαδόν 21.814 τμ και περιλαμβάνει κτίριο διοίκησης, τουαλέτες, ιατρείο, αποθηκευτικούς χώρους και πλυντήρια για τους ιδιοκτήτες σκαφών, δεξαμενή καυσίμων και σταθμό πυρόσβεσης.

Για τη κατασκευή της μαρίνας προβλέπονται τα παρακάτω λιμενικά έργα:
Κατασκευή κρηπιδωμάτων μήκους 831μέτρων (βόρειο και ανατολικό) και 184 μέτρων(νότιο), κατασκευή κυματοθραύστη μήκους 570 μέτρων, εκβάθυνση σε συγκεκριμένα τμήματα, επιχώσεις για τη δημιουργία χερσαίου χώρου 21.814 τμ και τοποθέτηση πλωτών προβλητών μήκους 120 και 60 μέτρων.

Διαβούλευση

Η διαβούλευση για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Χανίων συνεχίζεται μέχρι τις 14 Μαΐου. Τα στοιχεία του Β1΄ Σταδίου των μελετών (κείμενα και χάρτες) είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή: στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων και στον ειδικό ιστότοπο της διαβούλευσης www.gps-chania.gr.