ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Γκάμπορ Βόνα

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Γκάμπορ Βόνα - Κεντρική Εικόνα

Ο ηγέτης του ουγγρικού εθνικιστικού κόμματος Jobbik (Γιόμπικ) Γκάμπορ Βόνα παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος και τη βουλευτική του έδρα έπειτα από τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή και χάρισαν στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν τρίτη συνεχόμενη θητεία στην εξουσία.

Ο Βόνα, ο οποίος εισήλθε με ακροδεξιά στολή στο κοινοβούλιο το 2010 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και αποχωρεί από την εθνική πολιτική σκηνή φορώντας κομψό κοστούμι και γραβάτα, στέκεται μόνος σε έναν διάδρομο του κοινοβουλίου σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Ως υποψήφιος πρωθυπουργός του Jobbik ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2018», έγραψε ο Βόνα σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook. «Δεδομένου ότι η εκλογική νίκη δεν ήρθε, τήρησα τον λόγο μου.»

Ο Βόνα είπε πως θα συνεχίσει να εργάζεται με το Jobbiκ, αλλά όχι ως πρόεδρος του κόμματος. Και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης παραιτήθηκαν μετά την εκλογική τους ήττα.

Αποτυγχάνοντας να διευρύνει την απήχησή του στη βάση μιας ακροδεξιάς πλατφόρμας, το Jobbik μετατοπίστηκε προς το κέντρο από το 2013 καθώς ο Όρμπαν πλησίαζε όλο και περισσότερο την ακροδεξιά με την αντιμεταναστευτική του πλατφόρμα στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Όμως η στρατηγική του να μετατραπεί σε μια μετριοπαθή δύναμη, παίρνοντας αποστάσεις από τη ρατσιστική και ξενοφοβική πλατφόρμα η οποία είχε καθορίσει τα χρόνια της διαμόρφωσής του, απέτυχε να προκαλέσει εκείνο το είδος της υπέρβασης που ήλπιζε για το κόμμα.

Ενδιαμέσως, το Fidesz του Όρμπαν διαμήνυε ότι θα χρησιμοποιούσε τη νίκη του για να προχωρήσει με την καταστολή των οργανώσεων που προωθούν τα δικαιώματα των μεταναστών μόλις συγκροτηθεί το νέο κοινοβούλιο – ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για νέες προστριβές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτές στο Eurasia Group δήλωσαν πως η χθεσινή ψηφοφορία, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε εκείνην των προηγούμενων τριών εκλογικών αναμετρήσεων, ήταν μεγάλη νίκη για τον Όρμπαν, ενισχύοντας τη νομιμοποίησή του τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ΕΕ.

«Δεν θα αντιμετωπίσει αναχαιτίσεις και ισορροπίες, ακόμη και μέσα στο κόμμα του», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές.

«Η συντριπτική νίκη του Fidesz θα προκαλέσει επίσης ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή στην αντιπολίτευση. Ενδεχόμενες αλλαγές ηγεσίας θα υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης, δίνοντας στο Fidesz περισσότερο χώρο για να κυβερνήσει αβίαστα».

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Jobbik θα διαθέτει 25 βουλευτές, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, μόλις έναν παραπάνω από όσους διέθετε στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Θα είναι η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των βουλευτών των αριστερών κομμάτων θα είναι μεγαλύτερος -- 38 βουλευτές.

Ο Βόνα, 38 ετών, ήταν ηγέτης του Jobbik από το ξεκίνημά του ως φοιτητικό κίνημα το 1999.

Εκμεταλλεύτηκε την εχθρότητα προς τον πολυπληθή μειονότητα των Ρομά στην Ουγγαρία προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του.

Ο Βόνα ίδρυσε την Ουγγρική Φρουρά το 2007, μια διαβόητη για την επιθετικότητά της παραστρατιωτική οργάνωση που χρησιμοποιούσε στολές και σύμβολα της περιόδου του φασισμού στην Ουγγαρία και διοργάνωνε συχνά παρελάσεις ένστολων μελών της σε οικισμούς των της όπου κατοικούν οι Ρομά.