ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Αντέδρασε από τα πρωινά χαμηλά, αλλά δεν απέφυγε το αρνητικό κλείσιμο

Χ.Α.: Αντέδρασε από τα πρωινά χαμηλά, αλλά δεν απέφυγε το αρνητικό κλείσιμο - Κεντρική Εικόνα

Ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι έδωσε σημαντική αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 767,17 μονάδες (-1,71%), για να υπάρξει αισθητή αντίδραση και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 779,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Στα κυριότερα χαρακτηριστικά της πρώτης, μετά τις αργίες του Πάσχα των καθολικών, συνεδρίασης της εβδομάδας, η αξιοπρόσεκτη αντίδραση των τραπεζικών τίτλων από τα χαμηλά ημέρας και η ευδιάκριτη συρρίκνωση του τζίρου, που περιορίστηκε στα 43,4 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Εν τω μεταξύ, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ στις 4 Απριλίου. Στόχος η άντληση 875 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ διέκοψε τον Μάρτιο την ανοδική τροχιά των τελευταίων μηνών και υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα, στις 99,8 (από 104,3) μονάδες. Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, "η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένησης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι οποίες άλλωστε ήταν και αυτές που είχαν δώσει μια δυναμική ανόδου το προηγούμενο διάστημα. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώνονται εντονότερα στις κατασκευές και τη βιομηχανία και λιγότερο στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται σταθερότητα".

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός του δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 800,5 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,98%, παρά την πρωινή υποχώρηση μέχρι τις 768,98 μονάδες (-2,03%).

Όλοι οι τραπεζικοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης ανέκαμψαν από τα πρωινά χαμηλά και οι περισσότεροι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και σχετικά, κοντά στα υψηλά ημέρας (Alpha Bank +0,87%,Eurobank +4,23%, Εθνική +2,91% και Πειραιώς -0,47%).

Μεταφερόμενοι στα μη τραπεζικά blue chips, "η κερδοφορία της Motor Oil το 2017 κινήθηκε σε ιστορικά υψηλά, παρά την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου", επισημαίνει η τελευταία έκθεση της VRS για την εισηγμένη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της VRS, "αναμένεται να υπάρξει μικρή μείωση στα περιθώρια διύλισης της Μotor Oil τα επόμενα 2 έτη, ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ρυθμού αναμενόμενης αύξησης της παγκόσμιας συνολικής διυλιστικής ικανότητας, σε σχέση με τον ρυθμό αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης για προϊόντα διύλισης (ΕΙΑ Oil Market Report 2017). Ταυτόχρονα, αναμένεται βελτίωση των εσόδων από τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας, με καταλυτικό παράγοντα το αυξανόμενο μερίδιο των Company Owned Company Operated πρατηρίων της Μotor Oil στην ελληνική αγορά".

Συνολικά όμως, λαμβάνοντας υπόψη και τους δύο λειτουργικούς τομείς, η ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων εκτιμά ότι τα μικτά κέρδη του 2018 θα κινηθούν στο επίπεδο των 865 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 59 εκατ. ευρώ (-6,3%) σε σχέση με το 2017.

Σε ορίζοντα διετίας, η αναμενόμενη απώλεια προσεγγίζει τα 87 εκατ. ευρώ τόσο σε επίπεδο μικτού κέρδους όσο και σε επίπεδο EBITDA, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι το 2019 θα διαμορφωθούν στα 267 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 15% σε σχέση με εκείνα του 2017.

Παρ' όλα αυτά, η ιδιαίτερα υψηλή ρευστότητα της εταιρείας (1,23 φορές δείκτης άμεσης ρευστότητας) αλλά και η δυνατότητα παραγωγής υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών αναμένεται να επιτρέψουν στη Μotor Oil να διατηρήσει τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική της, που επισφραγίστηκε με το προτεινόμενο μέρισμα 1,3 ευρώ ανά μετοχή για τα κέρδη του 2017 (μερισματική απόδοση 6,96%).

Εν τω μεταξύ, νέα υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Aegean Airlines δίνει η HSBC σε έκθεσή της.  Ο οίκος ανεβάζει το στόχο στα 11,25, από 11 ευρώ, μετά και τα αποτελέσματα αλλά και την παραγγελία - "μαμούθ" των νέων αεροσκαφών.

Όσον αφορά την τελική εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,23%), Grivalia Properties (+1,13%), 3E(+0,87%), Jumbo (+0,14%), Μυτιληναίος (+0,80%), Τιτάν (+0,99%), Folli Follie Group (+0,13%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΠΑΠ (-3,12%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ καιLamda Development.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Euromedica (+20%), Pasal (+19,53%), Βιοτέρ (+16,67%), Frigoglass (+3,05%), J&P Άβαξ (+2,59%) και Attica Bank (+3,62%).