ΑΓΟΡΕΣ
Το Eurogroup της 24ης Μαΐου και η επόμενη μέρα για το Χ.Α.

Με τις θετικές παρακαταθήκες τριών συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων, με την τελευταία να δίνει εβδομαδιαία κέρδη 2,69% για τον γενικό δείκτη και κέρδη 8,25% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών. ξεκινά η νέα απόλυτα αποφασιστική εβδομάδα.
Το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής σηματοδότησε την επιστροφή του γενικού δείκτη σε τιμές τελευταίου 10ημερου Νοεμβρίου 2015 και από την αρχή του χρόνου, σε κέρδη 1,29% και του τραπεζικού δείκτη σε οριακές απώλειες 0,02%.
Οι δηλώσεις των εμπλεκόμενων δείχνουν πως όλοι θέλουν μια συμφωνία, την ερχόμενη Τρίτη και η έως τώρα πορεία του δείκτη δείχνει ότι οι διορθώσεις προσφέρονται για τοποθετήσεις από τους ενεργούς traders.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίστηκαν οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις - δηλώσεις, αλλά και τα δημοσιεύματα.
Έτσι, «το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εγκρίνει νέα δάνεια στην Ελλάδα χωρίς προσυμφωνημένη ελάφρυνση χρέους», επανέλαβε σε έκθεσή της η Citi για το ελληνικό πρόγραμμα. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να μη συμμετέχει οικονομικά στην τρίτη διάσωση» εκτίμησε ο οίκος.
Την αισιοδοξία του ότι το πρόβλημα της Ελλάδας θα επιλυθεί εξέφρασε από τη σύνοδο των "G7" στην Ιαπωνία ο Γερμανός υπουργός οικονομιών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας πως «δεν είναι πεπεισμένος πως αυτό θα συμβεί στο Eurogroup της Τρίτης, καθώς θα απουσιάζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ». Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ιδίου και της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την Ελλάδα.
Να κλείσει το ελληνικό ζήτημα και να εκταμιευτεί η δόση στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης ζήτησε, σύμφωνα με την "Suddeutsche Zeitung", η Άγκελα Μέρκελ από τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να κλείσει το θέμα της Ελλάδας και δεν θέλει νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ούτε και παραινέσεις από τον Ομπάμα».
Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της αγοράς, με την ως τώρα ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει, τουλάχιστον, εν μέρει προεξοφλήσει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά υπάρχουν αποφάσεις από το Eurogroup και στη συνέχεια από την ΕΚΤ και τους οίκους αξιολόγησης που μπορούν να προσδώσουν νέα δυναμική προς τις 700 μονάδες, ή σε αντίθετη περίπτωση να προβληματίσουν τους επενδυτές, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις - ανακοινώσεις που θα αφορούν σημαντική διευθέτηση του χρέους.
«Οι αποφάσεις στο Eurogroup στις 24/5, γύρω από το ζήτημα του χρέους, αλλά και το ύψος της δόσης θα είναι καθοριστικές για την διατήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης του Γενικού Δείκτη» ήταν η άποψη εγχώριου αναλυτή με τον οποίο επικοινώνησε η στήλη. «Η ελληνική οικονομία έχει άμεση ανάγκη για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες και οποιαδήποτε απόφαση για μία δόση που θα κάλυπτε μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις θα προβλημάτιζε την αγορά. Η υπέρμετρη φορολογία και η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για την ανάπτυξη και τα έσοδα του δημοσίου, γι’ αυτό η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων είναι επιβεβλημένη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Συμπερασματικά, οι ενεργοί παίκτες χρειάζονται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, καθώς από το χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους (11/2) και μέχρι την Παρασκευή 20/5, ο γενικός δείκτης σημείωνε κέρδη 45,05% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 173,11% (σε επιμέρους τραπεζικούς τίτλους οι αποδόσεις είναι ακόμα εντυπωσιακότερες) και το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών είναι σε υψηλό βαθμό και θα δημιουργήσει ανατροφοδοτούμενη πτώση, σε περίπτωση που οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της αγοράς, με πάντα αστάθμητο παράγοντα το διεθνές κλίμα.
Η Morgan Stanely προειδοποίησε πως ο Ιούνιος είναι γεμάτος με «καθοδικά ρίσκα» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα «ξεπούλημα» στις αγορές.
Αν και όπως εκτιμά ο οίκος «βλέπει» επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα δεν έχουν εξαφανιστεί. Σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν, επίσης, τόσο η έκβαση των Ισπανικών εκλογών (26 Ιουνίου), όσο και το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου (23 Ιουνίου). Επίσης, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με το πρόγραμμα OMT της ΕΚΤ (21 Ιουνίου) μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο γεγονός για τις αγορές από ότι αναμένεται, καθώς αν το Δικαστήριο κηρύξει μη συνταγματικό το OMT, τότε η Bundesbank θα πρέπει να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή στην αξιοπιστία της.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η MS εκτιμά ότι θα σημειωθεί μία απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών και νομισμάτων, με τους επενδυτές ενδεχομένως να αλλάζουν τις "short" θέσεις στη βρετανική λίρα με "short" θέσεις στο ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει βουτιά της ισοτιμίας του ευρώ έναντι της λίρας.
Συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο
Σύμφωνα με την Beta Sec. και αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αισιόδοξων, «μέχρι την επόμενη αξιολόγηση δημιουργείται ωφέλιμος χρόνος περίπου 5 μηνών, όπου η οικονομία θα μπορούσε να λειτουργήσει με λιγότερο 'στρες' ως προς τις αβεβαιότητες που δημιουργούν στην ψυχολογία οι καθυστερήσεις, όταν μάλιστα ο χρόνος αρχίζει και στενεύει επικίνδυνα ως προς την πληρωμή σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπάρχει ωστόσο και ένα σημαντικό τίμημα το οποίο θα κληθεί η οικονομία να αντιμετωπίσει με την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων. Είναι σχεδόν καθολική η πίεση που δέχονται οι οικονομικοί κλάδοι, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα θα συμπιεστεί, ενώ τα περιθώρια κέρδους θα υποχωρήσουν απορροφώντας μέρος των ειδικών φόρων, για να κρατήσουν τα επίπεδα τζίρου σε κάποια ικανοποιητικά επίπεδα. Η επίσπευση ενός αναπτυξιακού πλάνου με προσέλκυση επενδύσεων, είναι, πλέον, το επόμενο στάδιο στο οποίο θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η αγορά».
Συντηρητικό σενάριο
Πολλά θα παιχτούν από την δυνατότητα, ή μη, του γενικού δείκτη να κατορθώσει την υπέρβαση της ζώνης 635 - 650, που θα βάλει σαν αρχικό στόχο τις 680 μονάδες, με ολοκλήρωση του ανοδικού κύματος προς την περιοχή των 730 μονάδων, αλλά και την διάθεση των ενεργών traders να τραβήξουν ρευστότητα από τις τραπεζικές μετοχές και να την διοχετεύσουν στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό, "απλώνοντας" την ανοδική κίνηση σε σημαντικά περισσότερους τίτλους.
Από την άλλη, η αδυναμία ανοδικής διαφυγής σε συνδυασμό με το πιθανό "buy the rumor and sell the fact", αλλά και το διεθνές, "sell in May, and go away" θα ενεργοποιήσει ένα βραχυχρόνιο "pullback" πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, όπου θα υπάρξει νέα μέτρηση «δυνάμεων» μεταξύ των “Bulls” και των “Bears”.