ΠΡΟΣΩΠΑ

Στέλιος Σκλαβενίτης: Πολύτεκνος πατέρας, πολυμήχανος επιχειρηματίας

Τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ «αποχαιρετούν» τον Στ. Σκλαβενίτη με κλειστά καταστήματα - Κεντρική Εικόνα

Θρήνος επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο από τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη, ενός από τα αδέρφια που βρίσκονταν στο τιμόνι της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ – μάρκετ.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης άφησε το πρωί της Κυριακής (01/04/2018) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 53 ετών. 'Ηταν πατέρας τεσσάρων παιδιών και μαζί με τα αδέλφια του βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου.

Μάλιστα κατάφεραν να κάνουν μια μεγάλη επιχειρηματική κίνηση: την συγχώνευση με την εταιρία «Μαρινόπουλος», που απέφερε την διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας, την γιγάντωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ που ξεπέρασε τα πεντακόσια καταστήματα και πρόσφατα την βελτίωση των μισθών για ένα μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων της εταιρείας.

Η εταιρεία «Σκλαβενίτης» ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη και Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα έως τώρα σε Ελλάδα και Κύπρο. Τον Νοέμβριο του 2014, η επιχείρηση εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Hellas Ελλάδος, η οποία λειτουργούσε 9 καταστήματα χονδρικής, 2 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, από 1 σε Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα, απασχολώντας 1.073 εργαζομένους.

Μετά από 67 χρόνια, η Σκλαβενίτης έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο εργοδότη του λιανεμπορίου, καθώς ο όμιλος πλέον διαθέτει 43 υπερµάρκετ, 466 σούπερ µάρκετ και 11 cash and carry, ενώ απασχολεί περίπου 23.000 εργαζόμενους. 

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, δεν έχασε ποτέ τον οικογενειακό της χαρακτήρα, ούτε την ελληνικότητα της. Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις… οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μείωση μισθών και μαζικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα επέλεξε να μην ανοίγει τις Κυριακές, όπως κάνουν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι σε οικογενειακό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι ταυτίζουν τον εργασιακό τους βίο με την οικογένεια, ενώ πολλά στελέχη αναδείχθηκαν μέσα από την εταιρία και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.

Αναφερόμενο στον πρόωρο  θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη, η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, δια του προέδρου της, Κωνσταντίνου Μίχαλου δήλωσε ότι «η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά  του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την κοινωνία».

Όλοι έχουν να λένει ότι ήταν ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη  δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. 

Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φεσσας, και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου, σημείωσαν ότι η η προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν υπήρξε σημαντική και το κενό που αφήνει πίσω  του δυσαναπλήρωτο. 

Σοκαρισμένοι οι εργαζόμενοι

«Μακάρι να ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι» γράφουν στα social media οι εργαζόμενοι του ομίλου Σκλαβενίτη, εκφράζοντας τη θλίψη τους για τον ξαφνικό θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που τηλεφώνησαν για να επιβεβαιώσουν αν είναι αλήθεια ή αν πρόκειται για "κρύο" πρωταπριλιάτικο ψέμα και ανακάλυψαν την σκληρή αλήθεια.

«Καλό παράδεισο σε έναν καλό άνθρωπο» γράφουν κάποιοι, ενώ συγκλονίζει το μήνυμα μιας γυναίκας:

«Αντίο Κύριε Στέλιο… Ήσουν ένας από τους πιο αγνούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Η σπάνια καλοσύνη σου, οι αρχές σου, το παράδειγμα που έδωσες στη διοίκηση των ανθρώπων, και πάνω από όλα η ανθρωπιά σου, μας έκαναν όλους να αισθανθούμε μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη. Η απώλεια μεγάλη για την οικογένεια, την εταιρεία, τον επιχειρηματικό κόσμο, τη χώρα. Θα θυμόμαστε όλοι το χαμόγελο και το γέλιο σου που μας γέμιζε χαρά. Καλό ταξίδι Κύριε Στέλιο».

Ένα άλλο μήνυμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν έφυγε ο δικός μου «άγγελος» ο Σκλαβενίτης με στήριξε. Τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν».

Από το ξυλάδικο στη Λευκάδα στην Αθήνα

Ένα ατύχημα σε μία μεγάλη παρτίδα κρασιού που προορίζονταν για εξαγωγές το 1938 ήταν η αφορμή η οικογένεια Σκλαβενίτη να εγκαταλείψει την Λευκάδα και να αναζητήσει την τύχη της στην Αθήνα. Μέχρι τότε ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, παππούς του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου, είχε μία πολύ στρωμένη δουλεία στο νησί που ασχολούνταν με την εισαγωγή και εμπορία ξυλείας και την εξαγωγή κρασιού.

Η έλευση στην πρωτεύουσα συνέπεσε με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατοχή. Η φτωχή οικογένεια που δεν είχε καταφέρει ακόμη να σταθεί στα πόδια της θα δοκιμαστεί σκληρά και θα λυγίσει, αφού οι δύο γονείς λιμοκτονούν και πεθαίνουν αφήνοντας ορφανά τέσσερα παιδιά.

Ρόλο προστάτη αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος ο 18χρονος Γιάννης ο οποίος ήταν και ο μόνος που εργάζονταν, από κοντά και ο μικρότερος αδελφός του, Σπύρος, ο οποίος θα εργαστεί σε μία σαπωνοποιία και ως φύλακας στον Ερυθρό Σταυρό.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών μαζί με τον Σπύρο έδειξαν αμέσως την έφεση τους προς το εμπόριο. Στην Κεντρική Αγορά άρχισαν να διαθέτουν μπαχαρικά, κεχρί και καναβούρι. Καταλυτική για την περαιτέρω εξέλιξη τους ήταν η συνεργασία με τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, έναν Μικρασιάτη πρόσφυγα, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Μαζί το 1954 θα δημιουργήσουν στα Πετράλωνα την «Σκλαβενίτης & ΣΙΑ» όπου είχε αντικείμενο το χονδρεμπόριο τροφίμων.

Η πρώτη εταρεία delivery στην Ελλάδα

Η μεταπολεμική Αθήνα αποκτά τα πρώτα εξαψήφια τηλέφωνα και η παρέα σκέφτεται να το εκμεταλλευτεί την νέα τεχνολογία που εισέρχονταν στην καθημερινότητα της πόλης. Δημιουργούν ΤΗΛ.ΕΞΥΠ. (ΤΗΛεφωνική ΕΞΥΠηρέτηση) και εκτελούν παραγγελίες τροφίμων κατ’οίκον. Η πρώτη εταιρεία delivery στην Ελλάδα είναι γεγονός και αν ακόμη και σήμερα η αλυσίδα Σκλαβενίτης κατέχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτό τον τομέα το χρωστάει στην πολύ μεγάλη παράδοση της. Σύντομα η φήμη τους για την εξυπηρέτηση και τις χαμηλές τιμές εξαπλώνεται σε όλο το λεκανοπέδιο και οι τζίροι τους ανεβαίνουν από χρονιά σε χρονιά.