ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς η Creta Farms θα «ξεκλειδώσει» τις ξένες αγορές

Creta Farm: Έμφαση στην εξωστρέφεια, από την πρώτη εταιρεία που εντάχθηκε στο σχέδιο Γιούνγκερ - Κεντρική Εικόνα

Σε νέα τροχιά μπαίνει το business plan της Creta Farms για την είσοδο σε διεθνείς αγορές και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, έπειτα από την εξασφάλιση χρηματοδότησης 15 εκατ.ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η εταιρεία από το Ρέθυμνο που έχει εστιάσει εδώ και χρόνια στην καινοτομία και δαπανά σε έρευνα για νέα προϊόντα και τεχνολογίες παραγωγής κεφάλαια περί τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως, εδώ και καιρό αναζητούσε τον καταλύτη για την διεθνή της επέκταση. Η δανειακή σύμβαση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, πενταετούς διάρκειας αποπληρωμής, αποτελεί την πρώτη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα επ' ωφελείας της στήριξης που προσφέρει η εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments/EFSI), του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, επιτρέπει να γίνει αυτό το βήμα.

Η στρατηγική των αδελφών Δομαζάκη, επικεφαλής της Creta Farms, περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων σειρών προϊόντων στη βιομηχανία αλλαντικών και γαλακτοκομικών, η προώθηση των οποίων θα ενισχύσει το στρατηγικό στόχο να εξελιχθεί η Creta Farms από μια αλλαντοβιομηχανία, σε εταιρεία τροφίμων. Για τις ανάγκες αυτές, θα ενισχυθεί η παραγωγική δυναμική της μονάδας της εταιρείας στο Ρέθυμνο, ενώ θα δημιουργηθούν πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

 

Νέο μοντέλο

Το νέο μοντέλο επέκτασης της κρητικής εταιρείας, περιλαμβάνει δύο τρόπους, είτε με τη μορφή απευθείας εξαγωγών προϊόντων είτε με licensing agreements και royalties. Ο τελευταίος έχει επιλεγεί για την είσοδο στην αγορά της Αυστραλίας, όπου ποντάρει πολλά η ελληνική εταιρεία. Η Creta Farms επέλεξε να συνεργαστεί με τη Primo Meats μέσω licensing agreement και παραχωρώντας πνευματικά δικαιώματά της, έναντι ορισμένης ετήσιας αμοιβής (royalties).

Παράλληλα, το μάνατζμεντ υπό τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου Κωνσταντίνο Φρουζή, επιδιώκει να εξασφαλίσει νέες συμφωνίες με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Κίνας, ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την Creta Farms. Συγχρόνως, στόχος είναι η δυναμική είσοδος και στην αγορά των σνακ, στοχεύοντας σε μια παγκόσμια αγορά η οποία ετησίως τζιράρει περί τα 30 δις. δολάρια.

Η Creta Farms είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, με καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στην αγορά των αλλαντικών. Απασχολεί πάνω από 700 εργαζομένους, ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA είναι πάνω από 10%.