ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η φορολογία και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ
Μίχαλος: Περιμένουμε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του «ακατάσχετου» λογαριασμού  της επιχείρησης - Κεντρική Εικόνα

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία οκτώ χρόνια και οι ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα.

Στο θέμα της φορολογίας, τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα. Μετά την αύξηση του συντελεστή στο 29%, η συνολική φορολογική επιβάρυνση ξεπερνά πλέον το 50% των εσόδων της επιχείρησης. Παράλληλα, μετά από δύο και πλέον έτη αναμονής, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Πρόκειται για ένα θετικό βήμα, έστω κι αν αυτό έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Ωστόσο, στο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου εντοπίζονται μια σειρά από παραλείψεις και αστοχίες, που χρειάζεται να τροποποιηθούν και για τις οποίες η επιμελητηριακή κοινότητα έχει ήδη καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο τα σχόλια και τις προτάσεις της.

Η βασική διαφορά του νέου αναπτυξιακού νόμου από τους προηγούμενους είναι ότι το κράτος δεν διαθέτει πόρους για επιδοτήσεις. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο έχει περιοριστεί το εύρος των επιλέξιμων σχεδίων και έχει δοθεί έμφαση σε ορισμένες μικρές φοροαπαλλαγές και δεσμεύσεις για σταθερότητα της φορολογίας. Το να υπόσχεται, όμως, το κράτος ότι θα διατηρήσει σταθερό το ισχύον σήμερα φορολογικό πλαίσιο, δεν είναι κίνητρο αλλά συναγερμός εξόδου από τη χώρα για τους επενδυτές. Σήμερα, ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία, ενώ ο ΦΠΑ βρίσκεται πλέον στο 24%.

Αυτό που στην ουσία γίνεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι να επιβάλλονται όλο και υψηλότεροι φόροι, χωρίς να συνεκτιμάται ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και χωρίς να αλλάζει τίποτα σε έναν δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό μηχανισμό φορολογικής διοίκησης. Κι αντί το γεγονός αυτό να προβληματίσει, βλέπουμε διαρκώς νέες επιβαρύνσεις, οι οποίες απειλούν να σκοτώσουν ό,τι πάει καλά, ό,τι αναπτύσσεται και προσθέτει αξία στην οικονομία. Με αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσουν κι αυτοί που βρίσκονται ήδη εδώ.

Σήμερα, η Ελλάδα, παρά τις αλλαγές που υποτίθεται ότι εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων, εξακολουθεί να υστερεί σε όλες τις κατατάξεις, ως προς τη φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις. Εάν οι συνθήκες άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν βελτιωθούν, με άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, οι συνέπειες για την οικονομία και την απασχόληση θα είναι ανεξέλεγκτες. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ξεκάθαρο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα ακολουθείται ανεξάρτητα από τις εναλλαγές προσώπων και κομμάτων στην κυβέρνηση. Θα πρέπει εντός του 2016 να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα: για την εξασφάλιση ενός σταθερού και ταυτόχρονα ευνοϊκού φορολογικού και διοικητικού πλαισίου, για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, τη δημιουργία συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού στις αγορές. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για χαμένους πόρους και ευκαιρίες.

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ