ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο σφυρί βγαίνει αύριο η βίλα του Βωβού

Στο σφυρί βγαίνει αύριο η βίλα του Βωβού - Κεντρική Εικόνα

Στο σφυρί βγαίνει η κατοικία του άλλοτε ισχυρού άντρα του real estate Μπάμπη Βωβού που η δυναστεία του κατέρρευσε το 2012. 

Ο πλειστηριασμός της διώροφης κατοικίας που βρίσκεται σε οικόπεδο άνω του 1 στρέμματος στο Παλαιό Ψυχικό έχει προγραμματιστεί για αύριο, 28 Μαρτίου με τιμή εκκίνησης 2,64 εκατ. ευρώ.

Η αυτοκρατορία του Μπάμπη Βωβού ξεκίνησε το 1974  και στα χρόνια που ακολούθησαν έχτισε 30 γραφειακά και όχι μόνον συγκροτήματα, με συνολική έκταση που υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα. 

Η πτώση ξεκίνησε το 2008, λίγο μετά την έναρξη της περιπέτειας του Βοτανικού. Το πάγωμα των εργασιών του εμπορικού κέντρου, η ύφεση στην οποία εισήλθε η Ελλάδα αλλά και η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στο κομμάτι των ακινήτων, ήταν αυτή που επέδρασε καταλυτικά στην μετέπειτα πορεία του Ομίλου. 

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Το μοντέλο που χρησιμοποιούσε μέχρι πρώτινος ο Βωβός ήταν τα περισσότερα από τα ακίνητα που κατασκεύαζε να τα μισθώνει. Υπέγραφε χρηματοδοτικές μισθώσεις και ουσιαστικά προεισέπραττε τα ενοίκια για 10-12 χρόνια. 

Με την έναρξη της κρίσης, βρέθηκε να έχει χρηματοδοτικές μισθώσεις που δεν ικανοποιούνται από τις υπομισθώσεις, με συνέπεια να μπαίνει μέσα. 

Ισχυρό όμως πλήγμα δέχτηκε η εταιρεία από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε στον «πάγο» την Διπλή Ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού. Βάσει αυτού του σχεδίου η εταιρεία θα έδινε οικόπεδο επί του Βοτανικού που θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού με αντάλλαγμα υψηλότερους συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που θα κατασκεύαζε δίπλα από το νέο γήπεδο. Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που υποστήριζε τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα πήγε στο ΣτΕ με αποτέλεσμα εντέλει να ακυρωθεί.

Για το συγκεκριμένο έργο η Βωβός είχε δανειστεί 120 εκατ. ευρώ , φέρνοντας τη στην οικονομική καταστροφή. Τον Οκτώβριο του 2012 κατατέθηκε η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, περίπου έναν μήνα αργότερα ο ίδιος ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται προσωρινά για χρέη ύψους 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Πηγή: www.insider.gr