ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα, παρά τις πιέσεις - Κεντρική Εικόνα

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σήμερα σε 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον το 1 εκατ. ευρώ, αφορούσε σε εντολές αγορά και τα υπόλοιπα 8 εκατ. ευρώ, σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028, διαμορφώθηκε στο 4,40% από 4,24% % που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,52% να διευρυνθεί στο 3,88% από 3,72% .

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ σημειώνει σημαντική άνοδο ξεπερνώντας το φράγμα των 1,24. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2434 δολ. από το επίπεδο των 1,2353 δολ. που έκλεισε την Παρασκευή.

Η σημερινή άνοδος του ευρώ συνδέεται με την επάνοδο στο προσκήνιο των σεναρίων για την ανακατανομή των διαθεσίμων των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση τους από το αμερικανικό νόμισμα.

Επί του παρόντος, περίπου το 64% των παγκόσμιων αποθεματικών εκφράζονται σε δολάρια. Το ευρώ, το μόνο άλλο βασικό αποθεματικό νόμισμα, παρέμεινε σταθερά στη δεύτερη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 20% των επίσημα κατανεμημένων αποθεματικών, περίπου 1,93 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμήσεις αναφέρουν η προστατευτική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διεθνή θέση του δολαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούσαν να εισρεύσουν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια στο ευρώ, στην ευρωζώνη.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,191%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,220%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,271%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,329% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,370%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2411 δολάρια.