ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Sunlight: Αύξηση των εξαγωγών 92% και ενισχυμένη διεθνή παρουσία

Συστήματα Sunlight: Καταβολή 66 εκατ. ευρώ για την πυρκαγιά του 2018 - Κεντρική Εικόνα

Χρονιά «υψηλών επιδόσεων» αποτέλεσε το 2017 για την Συστήματα Sunlight, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Μπίλλης στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε ο κ. Μπίλλης, «παρά τα όσα περνάει η ελληνική οικονομία κάνουμε ότι μπορούμε και συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε. Η εταιρεία ακολουθώντας τη στρατηγική εξωστρέφειας που εφαρμόζει από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό των εξαγωγών της από 84% σε 92% σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο. Στόχος μας για το 2018, είναι η ενδυνάμωση της θέσης μας στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό νέων, καινοτόμων προϊόντων από την ομάδα R&D μας στην Ξάνθη».

Σε ό,τι αφορά στην Αμερική, τα πλάνα της διοίκησης είναι σε εξέλιξη καθώς βασικός στόχος είναι η αγορά μπαταριών των περονοφόρων. Όπως ανέφερε ο κ. Μπίλλης στην συγκεκριμένη αγορά η Συστήματα Sunlight είναι πολύ δυνατή και στην Αμερική «βλέπει» πολλές ευκαιρίες κυρίως σε ΗΠΑ και Καναδά. «Η Συστήματα Sunlight είναι στην αιχμή του δόρατος της ευρωπαϊκής επίθεσης στην αγορά της Αμερικής στα περονοφόρα» τόνισε ο κ. Μπίλλης. Ερωτηθείς για την πιθανότητα δημιουργίας παραγωγικής μονάδας στην Αμερική ο κ. Μπίλλης απέφυγε να απαντήσει ωστόσο τόνισε «είμαστε στη φάση να κατασταλάξουμε τα σχέδιά μας και να αρχίσουμε να τα εκτελούμε. Σε λίγους μήνες θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα σχέδιά μας». Επίσης, αναφέρθηκε και στην πιθανότητα εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών επισημαίνοντας ότι «η διοίκηση δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Πιστεύουμε στην ελληνική αγορά, δεν έχουμε μεταφέρει την έδρα μας στο εξωτερικό, συνεχίζουμε και επενδύουμε στην Ελλάδα. Όταν θα έρθει η ώρα μας να δούμε τις χρηματοοικονομικές μας ανάγκες θα εξετάσουμε και το χρηματιστήριο ως μία πιθανή λύση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Sunlight αν αυτή χρειαστεί».

Με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας του Ομίλου στις αγορές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, η Συστήματα Sunlight έχει προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής στην Ιταλία με την επωνυμία Reliable Battery Solutions Srl. Βασικός σκοπός της θυγατρικής είναι η συναρμολόγηση και εμπορία μπαταριών βιομηχανικού τύπου. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη, η επένδυση ξεκίνησε τον Νοέμβριο και η παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στη Βερόνα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει τον προσεχή Μάιο. «Οι αγορές που θα μας επιτρέψει να μπούμε η νέα αυτή επένδυση είναι για εμάς νέες και πολλά υποσχόμενες» ανέφερε ο κ. Μπίλλης και παράλληλα πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο κέντρο συναρμολόγησης μπαταριών στην Ιταλία θα δώσει περισσότερη δουλειά στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη. Από το 2019 θα είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά σε περαιτέρω παραγωγή μπαταριών τις οποίες θα φτιάχνει το εργοστάσιο και θα πηγαίνουν για συναρμολόγηση στην μονάδα της Ιταλίας».

Με βάση την υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, η Συστήματα Sunlight το 2017 προχώρησε στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της, μέσα από επενδύσεις σε νέο, αποδοτικότερο εξοπλισμό, συνολικής αξίας 4,3 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 24%, με την ετήσια παραγωγή να σημειώνει ιστορικό υψηλό 1,9 εκατ. στοιχείων, καθιστώντας το εργοστάσιο της Sunlight, το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών. Επιπροσθέτως, ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας στη διεθνή αγορά, επιτρέποντας τη διάθεση του προσφερόμενου προϊόντος σε χαμηλότερο κόστος.

Η εταιρεία συνέχισε την έντονα εξαγωγική της πορεία πραγματοποιώντας την είσοδό της σε νέες προϊοντικές και γεωγραφικές αγορές όπως αυτές της Αμερικής, καθώς και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Αφρική, Ασία και Ωκεανία. Για να ισχυροποιήσει τη θέση της στις δυναμικές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, το 2017 η εταιρεία εστίασε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων, τόσο στην κατηγορία των μπαταριών έλξης, όσο και στην κατηγορία των μπαταριών εφεδρικής χρήσης. Ειδικά στην αγορά των μπαταριών έλξης, η Συστήματα Sunlight ενίσχυσε την συνεργασία της με τον Όμιλο Hyster-Yale, τον 6ο μεγαλύτερο κατασκευαστή περονοφόρων παγκοσμίως καθώς και συνέχισε επιτυχημένα τις προσπάθειες διείσδυσης στην αγορά της Αμερικής αυξάνοντας το δίκτυο διανομής της και τις πωλήσεις της.

Ο κλάδος των μπαταριών εφεδρικής χρήσης (Reserve Power) αποτέλεσε επίσης ισχυρό πυλώνα στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Τη χρονιά που πέρασε, η Συστήματα Sunlight τόνωσε το παγκόσμιο δίκτυο των πωλητών της πετυχαίνοντας μεγέθυνση των μεριδίων της. Παράλληλα, διατήρησε την ηγετική της θέση στον κλάδο των μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας συνάπτοντας νέες συμφωνίες με τα Ναυτικά της Ιταλίας και της Νορβηγίας, κατόπιν συμμετοχής σε σχετικούς διεθνείς διαγωνισμούς. Τέλος, σε ο, τι αφορά τον κλάδο των καταναλωτικών μπαταριών, αύξησε περαιτέρω της πωλήσεις της, εντείνοντας την παρουσία της στις αγορές της Αφρικής.

Το σύνολο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας υποστηρίζεται από τους 820 εργαζόμενους της. Σημειώνεται ότι αριθμός του προσωπικού αυξήθηκε κατά 74 άτομα το 2017 σε σχέση με το 2016 και σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία τετραετία.

Το 2017 η μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Κομοτηνή, Sunlight Recycling, αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα και εξορθολόγησε το μείγμα των πρώτων υλών της, βελτιώνοντας τους παραγωγικούς της δείκτες και κατ’ επέκταση τη λειτουργική της κερδοφορία. Έχοντας διασφαλίσει άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις, στο 2ο χρόνο πλήρους λειτουργίας της, η μονάδα της Sunlight Recycling ανακύκλωσε 19.542 τόνους μολύβδου, καλύπτοντας άνω του 50% των αναγκών της Συστήματα Sunlight.