ΠΡΟΣΩΠΑ

Πέθανε ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ

Πέθανε ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ - Κεντρική Εικόνα

 

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών μια από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της Αμερικής. Ο ελληνικής καταγωγής Πίτερ Γ. Πίτερσον ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Blackstone και ο άνθρωπος που είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους του εθνικού χρέους.

Δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, τραπεζίτης, συγγραφέας, πολιτικός και φιλάνθρωπος, η καριέρα του ξεκίνησε από τη Wall Street και έφτασε μέχρι τα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας στην Ουάσινγκτον. Όπως ανακοινώθηκε άφησε την τελευταία του πνοή από φυσικά αίτια στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Πίτερσον έζησε μια υπέροχη ζωή που ενσάρκωσε το αμερικανικό όνειρο».

Γεννημένος στις 5 Ιουνίου 1926 στην Νεμπράσκα, από γονείς Έλληνες μετανάστες. Ο πατέρας του, όπως και πολλοί Έλληνες μετανάστες στην Αμερική,  έφτασε στις ΗΠΑ χωρίς να μιλά λέξη αγγλικά και χωρίς καθόλου χρήματα. Αρχισε ως λαντζέρης σε  ταβέρνα και τελικά άνοιξε δικό του εστιατόριο και άλλαξε το επώνυμό του από Γιώργος Πετρόπουλος σε George Peterson.  

Το 1953 έγινε διευθυντής στο διαφημιστικό πρακτορείο McCann Erickson, ακολούθησε το 1958 η θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου στην εταιρία Bell and Howell  και στη συνέχεια ανέλαβε αρκετές διευθυντικές θέσεις σε διάφορες εταιρείες.

Το 1971 ορίστηκε ως βοηθός του Προέδρου στα ζητήματα Διεθνών Οικονομικών, κατά τη θητεία του Νίξον. Έναν χρόνο αργότερα έγινε υπουργός Εμπορίου, θέση που διατήρησε για ένα έτος. Παράλληλα ανέλαβε την προεδρία στην εθνική επιτροπή για την παραγωγικότητα και ορίστηκε ως προεδρεύων για την Αμερική στην Αμερικανό-Σοβιετική Επιτροπή Εμπορίου.

piterr

Από το 1973 έως το 1977 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην Lehman Brothers και από το 1977 έως το 1984 στην Lehman, Kuhn, Loeb Inc.

Το 1985 ίδρυσε μαζί  με τον Schwarzman την εταιρία επενδύσεων Blackstone Group και ήταν επί σειρά ετών Πρόεδρος της. Η περιουσία που δημιούργησε από την συγκεκριμένη εταιρία, του έδωσε τα κεφάλαια για τις  φιλανθρωπικές και πολιτικές του δράσεις.

oiterr

Το 1992 ήταν ένας από τους συνιδρυτές της Concord Coalition, μιας σύμπραξης πολιτών που υποστηρίζει την μείωση στο ομοσπονδιακό έλλειμμα. Τον Φεβρουάριο του 1994 ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον όρισε τον Peterson ως μέλος της δικομματικής Επιτροπής για την Φορολογική Αναδιάρθρωση.

Διαδέχθηκε τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ ως Πρόεδρος στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων το 1985 και παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2007. Επί του παρόντος είναι μέλος της διοίκησης της Japan Society της οικογένειας Ροκφέλερ και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Ίδρυσε το 2008 το Peter G. Peterson Foundation με δική του χρηματοδότηση 1 δισ. δολαρίων και ασχολήθηκε με τη δημοσιονομική ενημέρωση του κόσμου σχετικά με το ομοσπονδιακό έλλειμμα, τη φορολογία και άλλα οικονομικής φύσεως θέματα. Επίσης δημιούργησε και ένα οικονομικό site το «The Fiscal Times»

Στις 4 Αυγούστου 2010 υπέγραψε το «The Giving Pledge» και έγινε ένας από τους 40 πολυεκατομμυριούχους, υπό την καθοδήγηση του Μπιλ Γκέιτς και του Ουόρεν Μπάφετ, που έδωσαν την μισή τους περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρει η οικογένειά του «σε ολόκληρη την καριέρα του και κυρίως από την ίδρυση του  Peter G. Peterson Foundation πριν από 10 χρόνια, ο Πιτ πίτερσον αφιέρωνε τον χρόνο του, την ενέργειά του, το πάθος και την περιουσία του σε έναν σκοπό: τη διασφάλιση των επόμενων γενεών, ώστε να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που είχε και ο ίδιος».

peterss

«Ο Πίτερσον ήταν ένας από τους ανθρώπους που αναγνώρισαν τους κινδύνους της συσσώρευσης εθνικού χρέους και το απέδωσε σε λόγους που κανείς ως τότε δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Η σοφία και η ηγετική του δεινότητα έκαναν το έθνος μας ισχυρότερο», αναφέρει γι' αυτόν η Maya MacGuineas, πρόεδρος της Επιτροπής για έναν υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό.

Ο Πίτερσον ήταν παντρεμένος με τη Τζόαν Κούνεϊ, είχε 5 παιδιά από δύο προηγούμενους γάμους και 9 εγγόνια. Στην αυτοβιογραφία του είχε κατηγορήσει τον εαυτό του για την αποτυχία των 2 εκ των τριών γάμων του, αλλά δήλωνε ευτυχής που είχε αποκτήσει τελικά  στενή σχέση με τα παιδιά και τα εγγόνια του.