ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» η Wall Street - Τέλος στο ανοδικό σερί 7 ημερών του Nasdaq

Ιταλικό χτύπημα στη Wall Street - «Βουτιά» 450 μονάδων για Dow Jones - Κεντρική Εικόνα

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο χρηματιστήριο της Wall Street, με τον Nasdaq να τερματίζει ένα ανοδικό σερί επτά συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και στην πιθανότητα επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ ενάντια στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 171,58 μονάδων (-0,68%) στις 25.007,03 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 77,31 μονάδες (-1,02%) στις 7.511,01 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με πτώση 17,71 μονάδων (-0,64%) στις 2.765,31 μονάδες.

«Βουτιά» σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, με τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ να διατηρούνται. Ειδικότερα, το αμερικανικό WTI έχασε 1,1% στα 60,71 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,5% τερματίζοντας στα 1.327,10 δολ./oz.

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να επιβάλλει δασμούς συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα και θα στοχεύουν τους τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, δήλωσε σήμερα μια πηγή που έχει συζητήσει το ζήτημα με το Λευκό Οίκο.

Η πηγή τόνισε ότι οι δασμοί δεν θα περιοριστούν σε εξοπλισμούς τεχνολογίας και τηλεπικοινωνίας.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι οι δασμοί στα κινέζικα προϊόντα αναμένονται "στο άμεσο μέλλον", προσθέτοντας αυτοί ενδέχεται να αφορούν περισσότερα από 100 προϊόντα, αλλά ο τελικός αριθμός δεν είναι γνωστός.

Το Politico ανέφερε νωρίτερα ότι ο Τραμπ απέρριψε προτάσεις για επιβολή δασμών συνολικής αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές.

Η Κίνα διαθέτει ένα εμπορικό πλεόνασμα 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ και όταν ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσγικτον, η αμερικανική κυβέρνηση του άσκησε πιέσεις για να βρει έναν τρόπο μείωσης αυτού του ποσού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον Νοέμβριο στο Πεκίνο, ο Τραμπ κατήγγειλε την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε άδικη.